Eurokomisařem bude nejspíš premiér Jan Fischer - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Eurokomisařem bude nejspíš premiér Jan Fischer

Ikona

6. listopadu 2009, 21.44 | PRAHA | Eurokomisařem bude nejspíš současná hlava vlády, premiér Jan Fischer. Jednali o tom hlavní zástupci dvou nejsilnějších politických stran Mirek Topolánek s Jiřím Paroubkem. Šéf ODS informaci nepopřel, odkázal však na pondělní tiskovku, informoval o tom v pátek zpravodajský server Idnes.

 

Strany se zatím na společném kandidátovi na post eurokomisaře nedohodly, konečné slovo má padnout v pondělí 9. listopadu. Premiér avizoval, že pokud se strany nebudou schopné shodnout, vybere českého zástupce vláda sama.

ODS trvá na svém kandidátovi Alexandru Vondrovi. Předseda ODS Mirek Topolánek tento týden argumentoval tím, že nyní mají právo vyslat do unie svého zástupce občanští demokraté. "Když se naposled delegoval eurokomisař, zvolila ho tehdy vládnoucí ČSSD, nyní byt tak měla činit strana, která zvítězila v posledních volbách, tedy ODS," řekl již dříve Topolánek.

Sociální demokraté prosazovali svého kandidáta, nynějšího eurokomisaře Vladimíra Špidlu.

Své kandidáty mají i další parlamentní strany. Komunisté navrhli bývalého kosmonauta a europoslance Vladimíra Remka, lidovci diplomata Pavla Svobodu a Strana zelených ekonoma Jana Švejnara.

Tématické zařazení:

 » Politika