Pražská ČSSD nesouhlasí s návrhy řešení krize v dopravním podniku - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Pražská ČSSD nesouhlasí s návrhy řešení krize v dopravním podniku

Ikona

6. listopadu 2009, 18.41 | PRAHA | Pražská ČSSD nesouhlasí s návrhy na řešení krize v dopravním podniku tak, jak je představila ODS, která navrhla odejmutí zaměstnaneckých benefitů a snížení platů. Kdyby byla vůle k řešení kritického stavu v Dopravním podniku dříve, mohlo se dávno nalézt systémové řešení, uvedl v pátek Petr Hulinský.

 

"Více než rok upozorňujeme na zásadní nedostatky ve financování Dopravního podniku hlavního města Prahy ze strany města. Všechny naše návrhy však byly do tohoto měsíce zlehčovány. Mrzí nás, že celá situace musela dojít tak daleko," řekl předseda pražské ČSSD Petr Hulinský.

Podle místopředsedy pražské ČSSD Miroslava Pocheho nelze nynější stav dopravního podniku přičítat na vrub hospodářské krizi. "Ta s tím totiž nemá nic společného," dodal.

ODS například navrhuje zrušit placení náhrady mzdy za první tři dny nemocenské, zrušit příspěvek na stravu, omezit peníze na odchodné a řadu dalších opatření. "Trnem v oku pražské ODS je také pravidelné roční navyšování platu zaměstnanců, které vyplývá z kolektivní smlouvy. „Všechny věci, které ODS navrhuje zrušit, jsou obsaženy v kolektivní smlouvě, která byla podepsána za současného vedení dopravního podniku. Je zvláštní, že ještě před několika dny nikomu nevadily," doplnil člen dozorčí rady dopravního podniku Karel Březina (ČSSD).

ČSSD také opětovně upozorňuje na roli, kterou v této vyhrocené situaci sehrála firma Ropid. "Znovu opakujeme, že si Ropid bez rozhodnutí rady či zastupitelstva magistrátu objednal hromadnou dopravu za 9,1 miliardy korun, přitom město na ni dává jen 7,2 miliard korun," vysvětlil Poche.

Řešení vidí pražští sociální demokraté v nutnosti vypracování jasné koncepce veřejné dopravy v Praze. "Nelze schválit nákup nových autobusů pro dopravní podnik a zároveň navrhovat zapojení konkurence do hromadné dopravy v Praze," doplnil Miroslav Poche.

Chystaná stávka odborářů dopravního podniku je reakcí zaměstnanců na záměr vedení propustit zhruba 300 lidí. Dopravní podnik se tak snaží zabránit prohloubení finanční ztráty, která po devíti měsících činí přes 2,5 miliardy korun. Odboráři se obávají, že mohou být kvůli ekonomickým problémům dopravního podniku ohroženy prosincové výplaty, nelíbí se jim ani ztráta sociálních výhod například v podobě režijních tramvajenek pro rodinné příslušníky.

Tématické zařazení:

 » Politika