Letošní Cenu Michala Tošovského si za boj proti byrokracii odnese Topolánek - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Letošní Cenu Michala Tošovského si za boj proti byrokracii odnese Topolánek

Ikona

5. listopadu 2009, 11.31 | PRAHA | Cenu Michala Tošovského, která je každoročně udělována za boj proti byrokracii, letos získá předseda občanské demokracie Mirek Topolánek. Ve čtvrtek dopoledne o tom informoval Ivo Brokeš ze sekretariátu horní komory parlamentu, jejíž předseda udílení cen zaštítil.

 

Cenu uděluje občanské sdružení eStat.cz, a to jako projev úcty k jednomu ze svých tragicky zesnulých spoluzakladatelů Michalu Tošovskému, který měl pověst vytrvalého bojovníka s byrokracií. Slavnostní ceremoniál, při kterém dochází k předání ocenění, se přitom koná vždy 5. listopadu, tedy v den výročí jeho smrti.

Šéf občanských demokratů bude již čtvrtým oceněným. "Někdejší premiér České republiky získá ocenění za trvalý a dlouholetý postoj v boji proti nadměrné byrokratické zátěži a hájení pozic státu, který nadměrně nezasahuje do života občanů. Topolánek dokázal své názory na liberální pojetí státu hájit i ve střetu s exekutivní praxí v letech 2006 až 2009, kdy řídil vládu České republiky. Díky jeho osobnímu nasazení se kabinetu v roce 2007 podařilo zrušit jedno ministerstvo. Naposledy takovýto akt učinila vláda Václava Klause v roce 1996," uvedl Brokeš na adresu letošního laureáta.

Topolánek se současně zařadí po bok prezidenta Václava Klause, někdejšího ministra průmyslu Martina Římana a irských občanů, kteří se stali laureáty ocenění v minulých letech. Irové si přitom cenu, která se uděluje za trvalý životní přístup a postoj k odstraňování byrokracie, či počin, který nejvíce pomohl odstranit či osvětlit jeho podstatu, vysloužili za svůj odmítavý postoj, který zaujali k přijetí Lisabonské smlouvy při prvním referendu.

Tématické zařazení:

 » Politika