Fischer : Češi kvůli sporům energetiku nedostanou - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Fischer : Češi kvůli sporům energetiku nedostanou

Ikona

5. listopadu 2009, 11.00 | PRAHA | Čeští politici se kvůli hádkám připravili o nejvlivnější posty v evropské komisi. Premiér Jan Fischer v rozhovoru pro HN přiznal, že šance získat post komisaře pro energetiku, o který Česko velmi stálo, je minimální. Ve čtvrtečním vydání o tom informují Hospodářské noviny (HN).

 

"Energetika patří mezi ta spíše méně realistická portfolia. Můžeme se ale bavit o portfoliu, které máme v současné době, a jsou tam také oblasti, jako je věda a výzkum nebo životní prostředí," řekl HN premiér. Šance na vlivný post pro českého zástupce snížila vleklá ratifikace Lisabonské smlouvy a také neschopnost politických stran vybrat nového komisaře.

"Prezident Klaus měl na výběr, co si staví jako podmínku pro ratifikaci. Vybral si výjimku z Listiny a nikoliv portfolio v komisi. Byla to zkrátka jeho volba," řekl HN vysoce postavený člen ODS a odborník na evropská témata.

Na novém eurokomisaři se lídři ODS a ČSSD nedohodli s premiérem ani včera. Premiér jim vzkázal, že mají čas do pondělí. Pak si vláda vybere svého kandidáta a nástupce současného komisaře Vladimíra Špidly sama.

Tématické zařazení:

 » Politika