Senát vrátil návrh na zrušení televizních a rozhlasových poplatků k projednání výborům - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Senát vrátil návrh na zrušení televizních a rozhlasových poplatků k projednání výborům

Ikona

5. listopadu 2009, 18.21 | PRAHA | Horní parlamentní komora ve čtvrtek vrátila návrh senátora Richarda Svobody (ODS) na zrušení koncesionářských poplatků k projednání výborům a komisi. Česká televize a Český rozhlas by dle návrhu získávaly prostředky z veřejného rozpočtu, změna by ušetřila náklady spojené s výběrem poplatků.

 

Senát vrátil po několikahodinové diskusi návrh novely k projednání výborům a mediální komisi, ačkoli ty se už úpravou zabývaly před druhým čtením takřka osm měsíců. Mediální komise k novele uspořádala dokonce veřejné slyšení. Z 63 přítomných senátorů bylo pro opětovné projednání novely ve výborech 36 senátorů, proti byl jeden.

Česká televize by podle předlohy měla dostávat ročně pevně stanovenou sumu 5,8 miliardy korun, rozhlas dvě miliardy korun za rok. Jsou to podle autorů novely částky, které odpovídají současnému příjmu obou médií z koncesionářských poplatků. Zrušení poplatků by ročně ušetřilo podle Svobody České televizi asi 250 milionů korun a Českému rozhlasu 180 milionů korun.

"Jsem přesvědčena, že návrh je třeba zamítnout, protože jde o faktické zestátnění veřejnoprávních médií, a tedy jejich přímé podřízení politické vůli," argumentovala místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD). Senátorka upozornila, že lidé by zrušením poplatků nic neušetřili, platili by je jen prostřednictvím daně z přidané hodnoty. Úlevy by se dočkali jen například hoteliéři, kteří nyní musí platit za každý přijímač zvlášť. Podle Gajdůškové je současné vybírání poplatků mnohem efektivnější, než by bylo financování veřejnoprávních médií z veřejného rozpočtu. Tento systém by byl o půl miliardy korun nákladnější než systém současný. Místopředsedkyně upozornila, že médiím by reálně hrozilo klesání zisků, protože stát by jim v případě přetrvávající krize, stejně jako tomu bylo v případě prostředků pro armádu, mohl finance seškrtávat.

Senátorský klub ODS ve středu avizoval, že návrh podpoří. Předseda klubu Tomáš Julínek (ODS) zároveň sdělil, že předložený zákon nahrazuje povinným výdajem státu současnou platbu domácností ve výši 2 160 korun ročně. Podle senátorů ODS zákon také racionalizuje daňový systém zrušením archaicky a nákladně vybírané daně za vlastnictví televize a rádia a přesouvá s účinností od 1. ledna 2012 financování médii veřejné služby plně na státní rozpočet.

Senátoři ODS se současně ohradili proti tomu, že by navrženou úpravou byla dotčena míra nezávislosti médií veřejné služby. Částka určená veřejnoprávní televizi a rádiu je dána zákonem a nepodléhá tedy jako povinný výdaj státu každoročnímu schvalování. Potenciální režim změny této částky je tedy podle senátorů ODS stejný, jako změna výše současných poplatků.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Politika