Topolánek by si na místě evropského ministra zahraničí dovedl představit Vondru - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Topolánek by si na místě evropského ministra zahraničí dovedl představit Vondru

Ikona

4. listopadu 2009, 18.34 | PRAHA | Předseda ODS Mirek Topolánek by si na místě evropského představitele pro zahraniční politiku dovedl představit bývalého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru. Česko má ovšem malý vliv rozhodování ovlivnit, sdělil Topolánek ve středu.

 

Vysokého představitele pro zahraniční věci by podle šéfa ODS mohl dělat například Alexandr Vondra. "Jméno řeknu hned, Alexandr Vondra, ta realita ale bude zřejmě jiná," sdělil Mirek Topolánek.

"Musím říci, že je zcela evidentní, že se funkce evropského prezidenta a evropského ministra zahraničí budou dělit mezi levici a pravici, respektive mezi Evropskou lidovou stranu a Evropské socialisty," uvedl předseda ODS. Původně se domníval, že oba posty obsadí Carl Bildt a Tony Blair.

Carl Bildt je ale podle Topolánka těžce přijatelný pro řadu států, jako je Francie nebo Španělsko. "Tony Blair je zase těžce přijatelný pro naše kamarády z Britské konzervativní strany," řekl. Zdá se, že tito dva politici neobsadí vysoké unijní funkce, ale Topolánek nechce dál spekulovat, jaká jména by se mohla objevit. "Naše role bude v rozhodování taková, jakou si zasloužíme, takže malá," dodal.

Tématické zařazení:

 » Politika