Evropská unie se v Bruselu chystá schválit záruku pro Klause - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Evropská unie se v Bruselu chystá schválit záruku pro Klause

Ikona

29. října 2009, 09.24 | BRUSEL | Schůzka šéfů států a vlád EU, která ve čtvrtek začíná v Bruselu, se chystá odvalit poslední balvan, jenž stojí v cestě Lisabonské smlouvě. Je jím souhlas českého prezidenta Václava Klause. "Myslím, že vytváříme všechny předpoklady, aby ta věc prošla," řekl premiér Jan Fischer po středečním jednání vlády, která se zabývala námitkami Václava Klause.

 

Klaus požaduje, aby česká vláda dojednala výjimku z evropské Charty základních práv, která je součástí Lisabonské smlouvy. Tato výjimka by zemi měla chránit před majetkovými požadavky vysídlených sudetských Němců.

Výjimku, pokud na ni unie přistoupí, bude chtít také Slovensko, které v době vydání dekretů prezidenta Edvarda Beneše, na jejichž základě stát vyvlastnil sudetské Němce a některé Maďary, bylo součástí Československa.

O stížnosti skupiny senátorů na Lisabonskou smlouvu ještě rozhoduje český ústavní soud. Ten však za překážku pro Lisabon, na rozdíl od Klause, považován není.

Švédský premiér Fredrik Reinfeldt, který bude summit řídit, se dal slyšet, že Klaus je připraven podepsat smlouvu poté, co unie splní jeho žádost o výjimku pro Česko.

Český ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle naznačil, že výjimka bude spočívat v čárce a slovech "Česká republika", které budou doplněny do textu, který popisuje už schválenou výjimku z charty pro Británii a Polsko.

Lisabonská smlouva reformuje unijní instituce, dává unii prezidenta a ministra zahraničí a zjednodušuje rozhodování unie. Omezuje počet oblastí, kde je nutné jednomyslné rozhodnutí, naopak zvyšuje podíl většinového hlasování.

Ikona

Ikona

Tématické zařazení:

 » Politika