Říman: Pokud ODS zvolí na sjezdu nové vedení, je to hlas pro velkou koalici - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Říman: Pokud ODS zvolí na sjezdu nové vedení, je to hlas pro velkou koalici

Ikona

29. října 2009, 12.40 | ČESKÁ REPUBLIKA | Snahy některých oblastních organizací ODS, aby se listopadový sjezd stal volebním, směřují ke snaze získat moc, tvrdí poslanec Martin Říman. Změna ve vedení strany nyní by znamenala zřetelný příslib toho, že po volbách bude možná velká koalice, píše Říman ve svém dopise straníkům.

 

"Klíčová motivace snah o nové volby ve straně je převzetí moci. V květnu se rozhodne na další čtyři roky, kdo u toho bude. Topolánek několikrát zopakoval, že do velké koalice nejde. Myslím, že tato věc je zcela zřejmá – pokud by vzniklo nové vedení ODS, bylo by jeho primárním cílem být součástí jakékoliv vlády za každou cenu," napsal Říman. Hlas pro nové vedení je podle Římana hlasem pro velkou koalici, kterou současný předseda Topolánek zcela odmítá.

"Volební kongres teď totiž nemá žádnou politickou logiku. Jediné ospravedlnění mimořádných voleb by totiž bylo přesvědčení, že s novým vedením dosáhneme na jaře lepšího volebního výsledku," dodal Říman, podle kterého bylo stávající vedení řádně zvoleno na řádném volebním kongresu a má právo vést stranu k volbám. "Pokud tyto volby prohraje a strana zůstane v opozici, je jasné, že vedení rezignuje a příští rok na podzim se odehraje regulérní souboj o to, kdo povede stranu v opozici a k lepšímu výsledku v dalších volbách. Prostě model roku 2002," vysvětlil.

Říman se obává toho, že postup některých oblastních organizací, které se dožadují stranických voleb je ukázka toho, že ODS přestává být politickou stranou a stává se nástrojem pro prosazování partikulárních zájmů úzkých skupin. "Protagonisté této akce nepoužívají věrohodné argumenty a celkově působí hrozně polovičatě, nepřesvědčivě, nedůvěryhodně. Mám za těch dvacet let víru ve zdravé jádro ODS, které se už mnohokrát projevilo," uzavřel poslanec.

Snahy o to, aby byl sjezd strany volební, projevily některé oblastní organizace, například mostecká, Plzeň-město či českobudějovická. Organizacím vadí především odchod Topolánka ze sněmovny a jeho nedávné politické neúspěchy, navíc chtějí potvrzení síly Topolánkova mandátu. Topolánek volební sněm odmítá proto, že by to oslabilo stranu a ODS by se nyní měla zaměřit především na koncepci vývoje do roku 2020 a nadcházející volby.

Tématické zařazení:

 » Politika