Fischer dal politikům dva týdny, aby se dohodli na eurokomisaři - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Fischer dal politikům dva týdny, aby se dohodli na eurokomisaři

Ikona

27. října 2009, 10.42 | PRAHA | Premiér Jan Fischer vzkázal politikům, že mají maximálně 14 dní na to, aby se dohodli na jménu eurokomisaře, jinak ho jmenuje Fischer sám, píše ve svém úterním vydání deník Právo. "V této věci bych jednání s politiky rád dynamizoval, aby vláda v horizontu čtrnácti dní měla jasno," uvedl Fischer na dotaz Práva.

 

Pokud se strany nedohodnou, má premiér vlastní jméno a chystá se s ním předstoupit. "Jsem na to připraven, protože je to zodpovědnost vlády a ta se musí vyrovnat s nominací eurokomisaře," řekl Fischer. Jména kandidátů, o nichž uvažuje, však prozradit nechtěl.

Pod pojmem dynamizace si Fischer představuje další schůzku s lídry partají a urychlení jednání o eurokomisaři. "Smyslem setkání je, zda jsme schopni najít shodu na jednom kandidátovi z těch, které předložily politické subjekty. Této dohodě bych dal přednost," dodal premiér.

Fischer svou snahu posunout jednání odůvodnil i tím, že chce, aby Česko dostalo významnější portfolio a neocitlo se "úplně na chvostu". Zároveň však připustil, že nynějšími zvraty kolem Lisabonské smlouvy si Praha moc přízně v EU nezískala.

Tématické zařazení:

 » Politika