Začalo jednání Ústavního soudu o stížnosti proti Lisabonské smlouvě - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Začalo jednání Ústavního soudu o stížnosti proti Lisabonské smlouvě

Ikona

27. října 2009, 10.16 | BRNO | V Brně začalo jednání Ústavního soudu (ÚS) o stížnosti skupiny senátorů ODS proti Lisabonské smlouvě. ÚS si vyžádal stanovisko Senátu, Poslanecké sněmovny, vlády a prezidenta, kvůli složitosti případu se však neočekává, že by soud rozhodl ještě v úterý.

 

Senátor Jiří Oberfalzer (ODS) ještě před zahájením jednání soudu řekl, že nevylučuje další stížnost, ale odmítl sdělit bližší podrobnosti. "Počkejte si a uvidíte," řekl novinářům senátor.

Ústavní soud obdržel stanovisko čtyř ústavních institucí již v polovině října. Prezident republiky Václav Klaus poté ještě doplnil své stanovisko o vyjádření, ve kterém upozorňuje na přijímání evropského práva většinou, nikoli jednomyslně.

Klaus také připomněl, že předchozí rozhodování ÚS ve věci Lisabonské smlouvy se netýkalo celku, ale pouze jednotlivostí: "Dřívější posuzování dílčích pasáží Lisabonské smlouvy není zárukou, která by mohla vyvrátit pochybnosti o kompatibilitě Lisabonské smlouvy s naším ústavním pořádkem," uvedl.

Lisabonská smlouva reaguje především na rozšíření Evropské unie. Po svém chválení by měla výrazně zjednodušit rozhodovací procesy v rámci sedmadvacítky. Smlouva vstoupí v platnost poté, co ji ratifikuje všech 27 členských států. Česká republika je poslední zemí unie, jež proces ještě nedokončila. Smlouvu opakovaně napadl u Ústavního soudu Senát, výhrady k ní má i český prezident.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Politika