Motejl: Kdyby byly volby, nebyla by kauza plzeňských práv - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Motejl: Kdyby byly volby, nebyla by kauza plzeňských práv

Ikona

25. října 2009, 13.43 | PRAHA | Veřejný ochránce práva Otakar Motejl se domnívá, že kdyby se na podzim uskutečnily předčasné parlamentní volby, nevznikla by kauza plzeňských práv. V neděli to Motejl řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. "Nebylo zkrátka o čem psát," odůvodnil Otakar Motejl svůj názor.

 

Veřejný ochránce práv se rovněž zastal vyučujících na plzeňských právech s tím, že jich celou řadu zná a jde o velké odborníky.

Kauza plzeňské právnické fakulty odstartovala sice před měsícem, ovšem problémy fakulty se táhnou již delší dobu. V červnu roku 2008 akreditační komise ministerstva školství (MŠ) poukázala na nedostatky v kvalitě výuky na fakultě. Nejnovější skandál odstartoval článek v Lidových novinách, který upozornil, že proděkan plzeňské právnické fakulty Ivan Tomažič opsal desítky stran ve své disertační práci, kterou obhájil v roce 2006. Jeho školitelem byl druhý proděkan právnické fakulty Milan Kindl a oponentem práce děkan fakulty Jaroslav Zachariáš. Textová analýza ukázala, že i Zachariášův oponentský posudek je plagiát. Postupně se odkrývaly další maléry fakulty. Například se zjistilo, že kolem čtyř stovek studentů absolvovalo právnické studium nestandardně a rychlým způsobem, z fakulty zmizely disertační práce.

Tématické zařazení:

 » Politika