USA požádaly o vydání režiséra Polanského - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

USA požádaly o vydání režiséra Polanského

Ikona

24. října 2009, 10.05 | BERN | Spojené státy včera odpoledne oficiálně požádaly Švýcarsko o vydání režiséra Romana Polanského, který byl 26. září zadržen v Curychu poté, co přijel na tamní festival převzít cenu za celoživotní dílo. Informace přináší sobotní vydání Mladé fronty Dnes.

 

Polanski je za oceánem stíhán kvůli znásilnění tehdy třináctileté Samanthy Gaileyové, kterého se dopustil v roce 1977. Polanski se může proti vydání odvolat. Pokud zvolí tuto cestu, o jeho vydání bude rozhodovat curyšský soud na základě slyšení a informací od režisérových právníků. Pokud ovšem nebude Polanski s prvním verdiktem souhlasit, bude se proti němu moci odvolat ke švýcarskému spolkovému trestnímu soudu. A v poslední instanci i k nejvyššímu soudu země.

Podle některých zdrojů je však možné, že předejde soudním tahanicím a rozhodne se do USA odcestovat dobrovolně. Polanski se před 32 lety přiznal k sexuálnímu styku s nezletilou Samanthou Gaileyovou, což americké zákony považují za znásilnění. Strávil kvůli tomu 42 dní ve vězení, ale když hrozilo, že půjde na delší dobu za mříže, utekl v roce 1978 z USA.

Tématické zařazení:

 » Politika