Ministr kultury Václav Riedlbauch měl v roce 1989 vyhrožovat stávkujícím umělcům - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Ministr kultury Václav Riedlbauch měl v roce 1989 vyhrožovat stávkujícím umělcům

Ikona

25. října 2009, 21.50 | PRAHA | Současný ministr kultury Václav Riedlbauch měl údajně v listopadových dnech roku 1989 coby šéf opery Národního divadla vyhrožovat stávkujícím umělcům finančními postihy, vyhazovy a vězením. V neděli to uvedla Česká televize s odvoláním na 20 let starý dokument.

 

Podle něj a pamětníků byl Riedlbauch jedním z těch, kdo během sametové revoluce hrozili hercům a hudebníkům vězením i finančními postihy. "Striktně zakázali, sebrali klíče a my jsme nemohli pořádat večery s diváky," řekl ČT někdejší mluvčí stávkového výboru Národního divadla z listopadu 1989 Ondřej Nosek. Dodal, že kromě Riedlbaucha se angažoval i tehdejší ředitel ND Jiří Pauer, který zemřel před dvěma lety.

Riedlbauch zastával funkci uměleckého ředitele opery Národního divadla v letech 1987 až 1989. V devadesátých letech působil v Paláci kultury v Praze, na katedře skladby na HAMU či jako ředitel vydavatelství Panton. Od roku 2001 až do letošního května, kdy se stal ministrem, šéfoval České filharmonii.

Podle České televize Riedlbauch vyjádřil ochotu o kauze promluvit, nakonec si prý ale čas nenašel.

Tématické zařazení:

 » Politika