Česko je připraveno účastnit se protiraketové obrany, kývl Fischer Bidenovi - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Česko je připraveno účastnit se protiraketové obrany, kývl Fischer Bidenovi

Ikona

23. října 2009, 15.23 | PRAHA | Americký viceprezident Joe Biden po jednání s českou delegací vedenou premiérem Janem Fischerem vyjádřil svou spokojenost nad tím, že Česko se ukazuje jako dobrý spojenec v NATO, který je ochoten podílet se na protiraketovém systému. Fischer potvrdil, že společné hodnoty je třeba bránit.

 

"Jednali jsme coby spojenci, kteří vyznávají stejné hodnoty, s vědomím, že tyto hodnoty je třeba také bránit," řekl Fischer a zdůraznil, že se obě strany nyní shodují na tom, že spojenectví je míněno ve smyslu spolupráce v rámci NATO. "Jednáme za okolností, kdy americká administrativa změnila přístup k obranné strategii. Pan viceprezident obecně představil novou architekturu a její důvody, vysvětlil výsledky analýz, které k novému rozhodnutí vedly," řekl Fischer.

"Česká republika je připravena se jako člen Severoatlantické aliance, protože to bude primárně alianční projekt, na koncipování nové architektury podílet a hledat si v ní své místo," dodal premiér s tím, že nyní bude dále záležet, jak se bude vyvíjet sama diskuse v rámci NATO a jaké další podmínky budou postupně vyjednány.

Biden ohodnotil Česko jako dobrého spojence NATO a vyzdvihl zejména českou účast v Afghánistánu a činnost provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru. "Jsme velmi vděčni za vaše nasazení a oběti vašich jednotek a nasazení vašich rodin, protože ti, kdo na ně čekají, rovněž slouží," řekl Biden.

Vicepremiér uvedl, že s Fischerem probíral novou strategickou koncepci NATO. "Nabádal jsem pana premiéra, aby tato koncepce měla i českou stopu," řekl Biden a upozornil, že to se jistě podaří, protože na koncepci spolupracuje také česká rodačka a bývalá ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová. Fischer přitakal a připomněl, že Česko bude v příštím roce počty vojáků v Afghánistánu navyšovat.

Biden také zavzpomínal na to, když v Praze byl před několika lety. "Je to pět let, kdy ČR přistoupila k EU a deset let, kdy přistoupila k NATO. A je to již dvacet let, kdy proběhla vaše Sametová revoluce," konstatoval Biden a připomněl, že v Senátu sám prosazoval, aby se NATO rozšířilo o země střední Evropy a obzvlášť o Českou republiku.

"Jste našim modelem, příkladem budování demokracie," uvedl Biden a poukázal na to, že Česko je dáváno za příklad zemím, v nichž transformace k demokracii teprve probíhá, například Gruzii.

Věda, výzkum a rozvoj bylo další významné téma, které Biden s Fischerem projednali. "Dostalo se nám ujištění, že americká strana má plný zájem na projektech, v nichž se angažují čeští odborníci, pokračovat, respektive otevřít nové. To není dnes nějaká jednosměrná cesta přelévání know-how ze Spojených států do české republiky. To je o aktivní účasti našich odborníků, kteří jsou schopni uplatnit svůj talent a know-how i v takových oblastech, jako je kosmický výzkum," sdělil Fischer a naznačil, že po podepsání příslušné smlouvy by v Praze za účelem česko-americké vědecké spolupráce měla být zřízena zvláštní kancelář.

"Bylo to otevřené, vydatné, dobré jednání," pochvaloval si Fischer setkání s Bidenem.

Americký viceprezident Joe Biden přiletěl ve čtvrtek večer do Prahy na dvoudenní návštěvu. Cílem jeho cesty je především přiblížit nový americký projekt protiraketové obrany poté, co v záři administrativa prezidenta Baracka Obamy zrušila plán na stavbu radaru v Brdech a sila protiraket v Polsku. Namísto toho chtějí Američané v Evropě rozmístit protiraketový systém na lodích, které budou plout ve Středomoří. Po roce 2015 by tento systém měly doplnit protirakety odpalované ze země. Součástí návrhu by mělo být také zřízení velitelství protiraketové obrany v Česku.

Biden už na své evropské cestě navštívil Polsko a Rumunsko. Polská vláda dala ve středu jasně najevo, že by ráda s Američany na novém systému spolupracovala.

Americký viceprezident bude v pátek jednat také s prezidentem Václavem Klausem a předsedy největších politických stran - ODS a ČSSD - Mirkem Topolánkem a Jiřím Paroubkem.

Tématické zařazení:

 » Politika