Ve Varšavě o spolupráci V4 - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Ve Varšavě o spolupráci V4

zdroj: Eva Davidová

Varšava | V hlavním městě Polska se uskutečnilo jednání předsedů parlamentů zemí Visegradské skupiny. Hovořili o aktuálních problémech Evropské unie a možnostech hlubší spolupráce Česka, Slovenska, Maďarska...

 

a Polska na úrovni Visegradské skupiny (V4). Odpovědí na úvahy o vícerychlostní Evropské unii by podle nich měla být právě spolupráce a integrace na úrovni V4. 
 
Tématem bylo prohlubování rozdílů v postavení starých a nových členských států EU, tzv. dvourychlostní unie. Tento vývoj je podle zemí V4 nepřijatelný. „Sociální stabilitu nemůžeme v budoucnu udržet levnou prací. Je naším úkolem zintenzivnit tlak na vyšší reálné mzdy, aby se životní úroveň v ČR i dalších zemích V4 přibližovala západním zemím. Jinak hrozí dvourychlostní unie, kterou nikdo z nás nechce,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch. Podle Jana Hamáčka je třeba čelit prohlubování rozdílů mezi jednotlivými zeměmi EU na více úrovních, např. tlakem na sbližování kvality a cen potravin na trzích členských zemí EU.
 
Česká strana také podpořila diskusi o hlubší integraci zemí Visegradské skupiny. „Podporujeme snahy o prohlubování spolupráce mezi zeměmi V4, ale musí mít konkrétní výsledky. Např. by mohlo jít o parlamentní stáže napříč zeměmi,“ zmínil Hamáček.  Tématem byly také možnosti řešení krize Evropské unie a možné reformy jejího fungování. Podle předsedů obou komor českého parlamentu Milana Štěcha a Jana Hamáčka je důležité, aby jednotlivé státy využívaly možnosti národních parlamentů, např. při kontrole evropské legislativy. „Národní parlamenty musejí být aktivní. V opačném případě se může stát, že nás rozhodnutí Bruselu nemile překvapí,“ řekl Milan Štěch při závěrečném tiskovém briefingu.

Zdroj: Eva Davidová

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika