Evropská komise se zastala Česka, hrozí vízy pro kanadské diplomaty - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Evropská komise se zastala Česka, hrozí vízy pro kanadské diplomaty

Ikona

20. října 2009, 14.47 | BRUSEL | Evropská komise ve své úterní zprávě vyzývá Kanadu, aby do konce roku přehodnotila víza pro Čechy. V opačném případě vyzve státy Evropské unie, aby zavedly víza pro kanadské diplomaty. "Ministerstvo zahraničních věcí oceňuje přístup Evropské komise, která vyváženě hodnotí příčiny situace i postup České republiky a Evropské unie v reakci na zavedení kanadských víz," uvádí ministerstvo zahraničí v prohlášení.

 

Evropská komise navrhuje ve své zprávě o kanadských vízech pro Čechy, aby Kanada obnovila konzulární pracoviště v Praze, kde by udělovala víza. Nyní je vydává ve Vídni.

Komise se chystá Kanadu upozornit, že současná situace je v rozporu se společnou vízovou politikou unie. Pokud Kanada do konce neobnoví jednání o bezvízovém cestování, komise doporučí členským státům unie zavést vízovou povinnost pro kanadské diplomaty a držitele služebních pasů.

"Ministerstvo zahraničí navrhne, aby se česká vláda nadále zabývala kanadskými vízy. Zároveň si vyhrazuje možnost posoudit další kroky vůči Kanadě, které Česko může projednat s partnery v EU, případně samo přijmout," uvádí prohlášení českého ministerstva.

O kanadských vízech pro Čechy budou v pátek jednat ministři vnitra států evropské sedmadvacítky.

Kanaďané obnovili Čechům vízovou povinnost 14. července. Důvodem byl příliv českých Romů, kteří v zemi žádali o azyl.

Česká vláda v odvetě zavedla víza pro kanadské diplomaty.

Tématické zařazení:

 » Politika