Sociální demokraté požadují moratorium na nárůst nájemného - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Sociální demokraté požadují moratorium na nárůst nájemného

Ikona

16. října 2009, 15.36 | PRAHA | ČSSD požaduje, aby vláda vydala nařízení, které prohlásí moratorium na nárůst nájemného od 1. ledna 2010 na dobu šesti měsíců. Chceme zamezit anarchii po 1. lednu, kdy nebude zákonem upraven problém změny výše nájemného, prohlásil v pátek ve vysílání ČT předseda strany Jiří Paroubek.

 

"Pokud vláda nedojde ke shodě a tento návrh neschválí, prosadíme toto moratorium formou zákona v Poslanecké sněmovně," podotkl Paroubek.

Předseda v této souvislosti uvedl, že zvýšení nájemného v letošním roce je posledním jednostranným zvýšením nájmu a půlroční lhůta, kterou strana prosazuje, má poskytnout dostatečnou dobu na přípravu standardního zákona o nájemném. "Chceme prosadit princip nájemného v místě obvyklého," prohlásil Paroubek s tím, že za současný stav razantního růstu nájmu obviňuje tříletou nečinnost Topolánkovy vlády v bytové politice.

"Náš původní návrh o nájemném počítal ve druhé fázi se standardní úpravou zvýšení nebo snížení nájemného dohodou v případě nedohody se soudem a právě soudům je nutno dát algoritmus výpočtu," uvedl šéf sociálních demokratů na závěr.

Strana v souvislosti s balíčkem ministra financí Eduarda Janoty přijala tři doprovodná usnesení, které podle stínového ministra financí Bohuslava Sobotky mají být jakýmsi vodítkem pro vládu při sestavování státního rozpočtu na příští rok, aby sociální demokraté tento rozpočet podpořili. "Přijali jsme doprovodná usnesení, kde jsme vyzvali Fischerovu vládu, aby v příštím roce valorizovala důchody na základě návrhu ministra Šimerky," sdělil Sobotka.

V druhém případě požadují sociální demokraté, aby nedošlo ke snížení platů zaměstnanců veřejného sektoru, a v neposlední řadě strana prosazuje, aby vláda zajistila v příštím roce dotace poskytovatelům sociálních služeb alespoň na úrovni jako v roce 2008.

Fischerova vláda při závěrečném projednávání o návrhu zákona o státním rozpočtu tato usnesení neprojednala a nezohlednila, a proto si strana vyhrazuje podle slov Sobotky právo předložit Poslanecké sněmovně sadu pozměňujících návrhů, které tyto oblasti zahrnují.

V případě projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu v prvém čtení strana doporučí poslaneckému klubu, aby ho podpořil vzhledem k tomu, že se jedná o základní parametry jako příjmy, výdaje a schodek.

Tématické zařazení:

 » Politika