Klaus je pro Rusy dobrým partnerem - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Klaus je pro Rusy dobrým partnerem

Ikona

14. října 2009, 09.13 | PRAHA | Vztahy Kremlu a Pražského hradu prošly po rozpadu Sovětského svazu řadou proměn. Zatímco předchozího českého prezidenta Václava Havla Rusové vnímali jako symbol evropské demokracie, stávající hlavu České republiky Václava Klause považují za dobrého partnera.

 

Za své postoje vůči Rusku sklízí Klaus v České republice kritiku, v Rusku mu naopak tleskají. Pozitivní ohlas měl u Rusů mimo jiné Klausův pohled na loňskou rusko-gruzínskou válku o gruzínský separatistický region Jižní Osetie.

Kabinet tehdejšího českého premiéra Mirka Topolánka ruskou vojenskou intervenci na gruzínském území ostře odsoudila. Ve svém usnesení z 20. srpna 2008 česká vláda označila postup ruské armády v Gruzii za invazi a Topolánek dokonce přirovnal vpád ruských jednotek na gruzínské odštěpenecké území k sovětské invazi v roce 1986.

Klaus naopak za hlavního provokatéra války označil Gruzii.

Odlišný postoj zaujímal český prezident i k otázce stavby amerického radaru v českých Brdech, který se měl stát spolu se základnou v Polsku součástí amerického protiraketového deštníku. Rusko proti americkým záměrům v ČR a Polsku opakovaně ostře protestovalo a vyhrožovalo odvetnými kroky včetně umístění svých raket u polských hranic.

Zatímco česká vláda projekt podporovala, Klaus se k němu stavěl chladněji a pochyboval o jeho funkčnosti a strategickém významu.

Napětí mezi Českou republikou a Ruskem kvůli radaru se pokusil v době před zrušením amerických plánů ve střední Evropě český prezident uvolnit na květnovém summitu Evropské unie a Ruska, které proběhlo ještě za českého předsednictví v ruském Chabarovsku.

Klaus tehdy Rusy ujistil, že Evropská unie považuje Rusko za svého strategického partnera, a vyjádřil naději v posílení vzájemného porozumění mezi Bruselem a Moskvou.

Tématické zařazení:

 » Politika