Senátorka Gajdůšková je připravena navrhnout, aby byl prezident Klaus zbaven pravomocí - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Senátorka Gajdůšková je připravena navrhnout, aby byl prezident Klaus zbaven pravomocí

Ikona

15. října 2009, 10.44 | PRAHA | Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) je připravena navrhnout, aby byl prezident Václav Klaus zbaven pravomocí. A to tehdy, pokud hlava státu nepodepíše Lisabonskou smlouvu ani v případě jejího posvěcení Ústavním soudem, píše ve svém čtvrtečním vydání deník Právo.

 

Dokument by pak mohl podepsat premiér Jan Fischer, který by převzal prezidentovy kompetence. "Pokud ÚS rozhodne a pan prezident bude nadále tvrdit, že ratifikační podpis nedá, tudíž nemůže vykonávat svůj úřad, tak nastupuje článek 66 Ústavy ČR," řekla Gajdůšková.

Článek ústavy říká, že "nemůže-li prezident republiky svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat a usnese-li se na tom Poslanecká sněmovna a Senát, přísluší výkon funkce" např. ve věcech mezinárodních smluv premiérovi.

Usnesení o zbavení Klause pravomocí by stačilo podle Gajdůškové přijmout prostou většinou v dolní a horní komoře, tedy pouze z přítomných členů.

Její názor kontrastuje s postojem šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který je ke Klausovi v poslední době smířlivý a veřejně se postavil proti snahám o jeho odvolání.

Návrh Gajdůškové se nelíbí šéfovi Senátu Přemyslu Sobotkovi (ODS). "Paní kolegyně už také hovořila o velezradě. Expresivní vyjádření nemají cenu, je třeba jednat," uvedl Sobotka.

Předseda Sněmovny Miroslav Vlček (ČSSD) míní, že jde o osobní názor Gajdůškové. Za extrémní považuje návrh místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach: "Je to mediálně zajímavé, ale nemyslím si, že se prezident zbláznil," uvedl Škromach.

Tématické zařazení:

 » Politika