DOKUMENT: Stanovisko Vlády ČR k dalšímu postupu ratifikace Lisabonské smlouvy v České republice - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

DOKUMENT: Stanovisko Vlády ČR k dalšímu postupu ratifikace Lisabonské smlouvy v České republice

Ikona

12. října 2009, 16.59 | PRAHA | Vláda ČR bere na vědomí stanovisko prezidenta republiky, který podmínil dokončení ratifikačního procesu Lisabonské smlouvy poskytnutím záruky pro vyjednání obdobné výjimky pro uplatnění Listiny základních práv EU, jakou mají Polsko a Spojené království.

 

Vláda s politováním konstatuje, že tato podmínka prezidenta republiky nebyla známa v době sjednávání Lisabonské smlouvy, a nebyla ze strany prezidenta vznášena ani v průběhu ratifikačního procesu v Parlamentu ČR.

Vláda konstatuje, že Listina základních práv EU nemůže působit zpětně a nemůže jakkoliv zpochybnit majetkové poválečné vztahy. Vláda zdůrazňuje, že Ústavní soud navíc již shledal Listinu základních práv EU v souladu s ústavním pořádkem České republiky.

Vláda nicméně po důkladném posouzení všech vnitropolitických i zahraničněpolitických souvislostí deklaruje svoji připravenost jednat se svými evropskými partnery o možném řešení vzniklé situace.

Vláda je k tomuto nestandardnímu kroku připravena s tím, že:

• nepovažuje za možné znovu otevírat ratifikační proces u našich evropských partnerů,

• postup vlády nebude zpochybněn Parlamentem ČR, který již ústavní většinou vyslovil s Lisabonskou smlouvou souhlas, a to bez jakýchkoliv dalších podmínek,

• prezident vládě poskytne jednoznačnou garanci, že pokud bude jeho podmínka splněna a Ústavní soud v probíhajícím řízení neshledá rozpor Lisabonské smlouvy s ústavním pořádkem, pak bezodkladně dokončí její ratifikaci.


Vláda potvrzuje závazek ČR vyplývající ze závěrů Evropské rady z června 2009 dokončit ratifikaci Lisabonské smlouvy tak, aby mohla vstoupit v platnost do konce letošního roku.

Tématické zařazení:

 » Politika