FIDH: Nobelovu cenu za mír by si více zasloužili čečenští aktivisti - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

FIDH: Nobelovu cenu za mír by si více zasloužili čečenští aktivisti

Ikona

10. října 2009, 10.04 | PAŘÍŽ | Mezinárodní federace lidských práv (FIDH) pogratulovala americkému prezidentu Baracku Obamovi k získání Nobelovy ceny za mír. Podle FIDH by si ale ocenění více zasloužili čečenští obhájci lidských práv, informuje v sobotu deník The Daily Telegraph.

 

"Udělením Nobelovy ceny za mír Obamovi je způsob, jak ho podpořit, aby nepopřel všeobecné principy, kterých je zastánce," řekla Souhayr Belhassenová, prezidentka FIDH. "Slyšeli jsme ho mluvit o těchto principech. Nyní musí něco udělat a Nobelova cena by mu k tomu mohla dodat sebedůvěru," pokračovala Belhassenová.

"Raději bychom ale dali přednost obráncům lidských práv jako je Oleg Orlov z (ruské nevládní organizace) Memorial nebo Natalja Estemirová," dodala Belhassenová s odkazem na ruskou bojovnici za lidská práva, která byla v červenci nalezena mrtvá v Ingušsku jen několik hodin poté, co byla unesena u svého domu v čečenském městě Groznyj.

Podle Belhassenová budou nyní na Obamu kladeny větší očekávání, aby dokončil své sliby, která dal ohledně obnovy Afghánistánu, prosazení míru na Blízkém východě a připojení k celosvětovému boji proti klimatickým změnám.

Americký prezident dostal nejprestižnější z Nobelových cen v pátek za to, že "dal lidem naději na lepší svět bez jaderných zbraní" a "za mimořádné úspěchy ve snaze posílit mezinárodní diplomacii a spolupráci". Udělil mu ji Nobelův výbor norského parlamentu.

Obama je druhým americkým prezidentem, který cenu získal. Prvním byl Jimmy Carter, který ji dostal v roce 2002, v době, kdy již prezidentem nebyl.

Nobelova cena za mír je jednou z pěti Nobelových cen, udělovanou těm, kteří se nejvíce zasloužili "o bratrství mezi národy". Loni ji výbor udělil mírovému vyjednavači a bývalému finskému prezidentovi Marttimu Ahtisaarimu, předloni někdejšímu americkému viceprezidentovi a bojovníkovi proti skleníkovým plynům Alu Goreovi.

Tématické zařazení:

 » Politika