ODS chce, aby Fischerovu vládu podpořily demokratické parlamentní strany - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

ODS chce, aby Fischerovu vládu podpořily demokratické parlamentní strany

Ikona

8. října 2009, 11.08 | PRAHA | Občanští demokraté vyzvali ve čtvrtek ostatní parlament strany, aby se podílely na prodloužení mandátu vlády Jana Fischera do květnových sněmovních voleb. Novinářům to sdělil předseda ODS Mirek Topolánek. Prodloužení mandátu považuje Topolánek za zásadní, protože nyní je podle jeho slov kabinet bez mandátu.

 

  "Vláda Jana Fischera vznikla jako jediné řešení situace, do které nás dostal Jiří Paroubek. Cíl Fischerova kabinetu byl dospět k předčasným volbám a sestavit státní rozpočet," popsal výčet hlavních úkolů úřednické vlády. Domnívá se, že kabinet potřebuje obměnit.

Občanští demokraté proto vyzvali ostatní parlamentní strany, aby nový mandát vlády podpořily. "Nezbývá nic jiného, než jej prodloužit. ODS proto vychází z toho, že by to mělo být napříč politickými stranami," poznamenal Topolánek.

Už nyní však přišla ODS s několika doporučeními, na které by se vláda s obnoveným mandátem měla zaměřit. Kabinet by podle občanských demokratů měl schválit rozpočet na rok 2010 v souladu s protikrizovým balíčkem ministra financí Eduarda Janoty a připravit rozpočet na rok 2011. Dále by měla vláda zajistit co nejlepší čerpání z fondů EU v letech 2010 až 2013 a připravit čerpání peněz z EU pro roky 2014 až 2020 s tím, že operačních programů by mělo být maximálně pět. Kabinet by měl také připravit a předložit sněmovně takové zákony, které mají šanci na schválení a realizovat protikrizová opatření ve zdravotnictví či vytvořit prostor pro zkrácenou pracovní dobu.

"Za důležité považujeme též dokončení elektronizace veřejné správy a redukci státní správy a zvážit v souvislosti s potřebou úspory státních výdajů zrušení úseku ministra pro evropské záležitosti," uvedl Topolánek s tím, že ODS je připravena Fischerovu vládu tolerovat bez ohledu na to, jestli ji podpoří i další strany.

Fischerova vláda by měla podle ODS řešit také řadu konkrétních problémů, jako je situace na železnici, prodej Českých aerolinií či rozšíření jaderné elektrárny. "Toto nejsou podmínky pro toleranci vlády. ODS pouze naznačuje problémy a úkoly, se kterými by se musela vypořádat jakákoli vláda v následujících osmi měsících," uzavřel Topolánek.

Tématické zařazení:

 » Politika