Italský premiér stojí nad zákonem, tvrdí Berlusconiho právníci - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Italský premiér stojí nad zákonem, tvrdí Berlusconiho právníci

Ikona

7. října 2009, 09.46 | ŘÍM | Právní zástupci italského premiéra Silvia Berlusconiho prohlašují, že premiér by měl stát nad zákonem. Jak ve středu informuje britský Telegraph, je to jeden z jejich hlavních argumentů před ústavním soudem, který zvažuje, zda je ústavní zachovávat Berlusconiho imunitu stanovenou zákonem Alfano.

 

Tým Berlusconiho právníků trvá na tom, že povinnosti premiéra odlišují jejich klienta od průměrných italských občanů. „Premiér by měl být považován za prvního nad rovnými,“ poupravil právník Gaetano Pecorella latinské úsloví „první mezi rovnými“.

Opoziční poslanec Massimo Donaldi prohlásil, že argumentace Berlusconiho týmu mu připomíná Orwellovu Farmu zvířat, kde prasata, která ovládala statek, prohlašovala, že „všechna zvířata jsou si rovná, ale některá si jsou rovnější“.

Třiasedmdesátiletý milionář Berlusconi tvrdí, že levice proti němu vede nespravedlivé tažení od té doby, co před patnácti lety vstoupil do politiky.

Patnáct soudců italského ústavního soudu nyní hodnotí ústavnost zákona nazývaného Alfano, který minulý rok odsouhlasila Berlusconiho vláda šest týdnů po jeho znovuzvolení. Tento zákon poskytuje Berlusconimu imunitu před trestním stíháním po dobu jeho setrvání ve funkci. Bersluconi tvrdí, že mu imunita umožňuje vládnout, aniž by ho justice "zbytečně rozptylovala".

Zákon Alfano napadli soudci v Miláně a v Římě s tím, že porušuje princip rovnosti všech Italů před zákonem. Pokud soud rozhodne o neplatnosti zákona, obnoví se všechny procesy proti Berlusconimu, včetně jednoho obvinění z uplácení. Berlusconi měl podle něj v devadesátých letech uplatit britského právníka Davida Millse částkou 430 tisíc liber, aby křivě svědčil u soudu.

Zrušení zákona by také mohlo vést k předčasným volbám.

Spor o imunitu komplikuje Berlusconimu jeho již beztak složitou politickou situaci způsobenou zálety a kontakty s prostitutkami. Jeho podpora mezi voliči se od května, kdy začaly jeho aféry vyplouvat na povrch, snížila na 50 procent. Důvěru ztrácí především mezi katolíky.

Tématické zařazení:

 » Politika