Senát schválil odložení státních maturit - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Senát schválil odložení státních maturit

Ikona

7. října 2009, 23.38 | PRAHA | Návrh do Poslanecké sněmovny před časem předložil poslanec Walter Bartoš (ODS), který argumentoval tím, že v okolních zemích již existují podobné zkoušky a v prvním roce se tyto země potýkaly s logistickými problémy. "Hlavním cílem této novely je omezit tyto problémy, odklad o jeden rok umožní státní maturitní zkoušku konat s minimálními riziky," prohlásil tehdy Bartoš.

 

Kromě logistických problémů by tato zkouška podle něj nebyla při původním spuštění použitelná pro vysoké školy, nebo by se Česko vystavilo nebezpečí, že odmaturuje příliš moc nebo příliš málo dětí kvůli tomu, že se špatně nastaví hodnotící kriteria.

S návrhem na odklad maturit o jeden rok nesouhlasila především ministryně školství Miroslava Kopicová, která chtěla celý projekt spustit již ve školním roce 2009/2010. "Odložení návrhu realizace státních maturit byl odmítán nejen ministerstvem školstvím, ale také školskými zařízeními," uváděla Kopicová. Argumentovala především tím, že to v případě odložení zkoušky bude demotivující pro samotné učitele a studenty.

"Jaký je smysl nové státní maturity? Pro všechny studenty znamená ověření v konkurenci s jejich kolegy, takže srovnání, takže to je důležité pro mě jako studenta," sdělila před časem expertka KDU-ČSL na školství Michaela Šojdrová s tím, že společná maturita má být vstupenkou na vysoké školy. Zmínila rovněž, že pro všechny studenty tato zkouška přináší maturitu z cizího jazyka, což v současnosti nebylo vždy zvykem. "Ještě chci říci, že jsem poslední zemí v okolí, kdo státní maturitu nemá a to jsme začali s její přípravou nejdříve," uvedla s tím, že maturita v roce 2010 se dá zvládnout.

S ODS se na odkladu státních maturit při jednání Poslanecké sněmovny shodla i ČSSD, která se pokusila odklad prosadit již v červnu letošního roku. Státní maturity měly podle původního plánu fungovat už v roce 2010, z českého a cizího jazyka a o dva roky později se měl přidat další předmět. Bartoš ale navrhl, aby se ze dvou předmětů maturovalo až v roce 2011 a v roce 2012 ze tří předmětů.

Podle kritiků maturit není organizace zkoušek připravená tak, aby mohly být už nyní spuštěny. Proti státním maturitám protestovalo na sklonku školního roku několik tisíc studentů. Druhého protestu se ale zúčastnil již pouze zlomek lidí poté, co vyšlo najevo, že jej organizují lidé spojení s Olgou Zubovou (DSZ) a podnikatelem Jaromírem Soukupem.

Předseda Asociace ředitelů gymnázií ČR Alfréd Dytrt v Impulsech Václava Moravce na Rádiu Impuls uvedl, že kdyby byl politikem, státní maturity by o rok neodložil. "Je potřeba risknout to. Jde jen o to nastavit ten začátek tak, aby maturitní zkouška proběhla s případnými chybami, které budou signálem pro další rok na to, aby se zlepšily," řekl Dytrt.

V této souvislosti Dytrt v pořadu vysvětlil, že na jedné straně i letošní rok by zvládl státní maturity podle něj každý, na druhé straně však uznal počáteční problémy v připravenosti státních maturit a jejich provedení. "Zvládl by je každý maturant, protože ono to není tak, že by se něco měnilo v obsahu. Ten obsah je jasný od chvíle, kdy se tato nová maturitní zkouška objevila ve školském zákoně z roku 2005. Potom se připravoval obsah," podotkl Dytrt.

Tématické zařazení:

 » Politika