Němcová: Klausův požadavek ohledně Lisabonské smlouvy je správný - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Němcová: Klausův požadavek ohledně Lisabonské smlouvy je správný

Ikona

9. října 2009, 10.10 | PRAHA | Prezidentovo stanovisko je správné, musí platit stejný přístup ke všem, sdělila v pátek dopoledne místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Reagovala tak na podmínku Václava Klause, který chce k Lisabonské smlouvě poznámka týkající se listiny základních práv.

 

"Poté, co byly učiněny ústupky Irsku a teprve poté řekli Irové své ano, nemůže vadit stejný postup z naší strany," sdělila Němcová. Místopředsedkyně sněmovny se svým vyjádření zařadila mezi minimum Klasových zastánců. Požadavek českého prezidenta totiž vyvolal nejen v zahraničí, ale i na domácí politické scéně rozhořčení.

Rozhořčen je podle svých slov švédský premiér a předseda Evropské rady Fredrik Reinfeldt, který s Klausem telefonicky hovořil a kterému český prezident svou podmínku sdělil. Klaus ovšem zatím neupřesnil, jak by požadovaná poznámka měla vypadat.

Proti Klausovu požadavku se už nyní staví Francie.

Česko je spolu s Polskem poslední členskou zemí evropské sedmadvacítky, která Lisabonskou smlouvu neratifikovala. Polský prezident Lech Kaczyński ji má podle posledních informací podepsat v sobotu.

Tématické zařazení:

 » Politika