Janotův úsporný balíček prošel Senátem - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Janotův úsporný balíček prošel Senátem

Ikona

5. října 2009, 18.13 | PRAHA | Senát na pondělním zasedání schválil balíček úsporných opatření ministra financí Eduarda Janoty. Pro bylo 61 z 68 přítomných senátorů, čtyři byli proti a tři se zdrželi hlasování. Balíček stáhne deficit veřejných financí na 162,8 miliardy korun.

 

Spolu s balíčkem úsporných opatření schváli senátoři doprovodné usnesení navržené senátorem Tomášem Julínkem (ODS), ve kterém apeluje na vládu, aby při dobrém hospodaření rozpočtu použila finační prostředky na snížení schodku místo na další výdaje.

Janotův úsporný balíček obsahuje mimo jiné zvýšení spotřebních daní, daně z přidané hodnoty (DPH) a daně z nemovitostí. Zvýšení nepřímých daní (spotřební daň a DPH) podle Janoty zvýší celkové výdaje domácností jen velmi mírně. "Při nákupu za 500 korun se cena zvýší o 4,50," řekl ministr financí v Senátu.

Kromě toho by se měla částečně obnovit i daňová progrese v případě daně z příjmu. Příjmy nad 145 tisíc korun měsíčně budou zdaněny 23procentní daní z příjmu.

Úsporný balíček prošel i tripartitou. Na její popud z balíčku vypadly slevy na sociálním pojistném.

Podle Janoty je úsporný balíček opatřením, které bude platit pouze příští rok, a díky němu bude deficit veřejných financí v poměru k hrubému domácímu produktu na úrovni 5,3 procenta. Pokud by tato opatření nebyla schválena, dostala by se Česká republika do pozice zemí, které jsou na tom s veřejnými financemi v poměru k hrubému domácímu produktu nejhůře ze všech zemí Evropské unie. "Ostatní země ale nemají takový strukturální problém s veřejnými financemi, jako máme my," řekl Janota s tím, ostatní země, jejichž poměr deficitu veřejných financí k HDP je podstatně vyšší, se do této situace dostaly hlavně kvůli jednorázovým výdajům spojenými s bojem proti ekonomické krizi. "V České republice je to ale otázka trendová," dodal ministr financí.

Tématické zařazení:

 » Politika