Janota chce zlikvidovat sociální solidaritu v Česku, varuje Paroubek - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Janota chce zlikvidovat sociální solidaritu v Česku, varuje Paroubek

Ikona

5. října 2009, 14.00 | PRAHA | Předseda ČSSD Jiří Paroubek odmítl nové úsporné návrhy ministra financí Eduarda Janoty. Ty podle šéfa sociální demokracie likvidují moderní výdobytky sociálního státu a jsou v podstatě pouze realizací plánů exministra financí Miroslava Kalouska a jeho strany TOP 09.

 

Janota podle Paroubka sám přiznal, že nové návrhy jsou pozůstatkem exministra Miroslava Kalouska, a nikoli jeho plánem.

"Nové návrhy ministra financí Janoty v zákoně o dani z příjmů, jejichž hlavním cílem je likvidace posledních výdobytků vyspělého evropského sociálního státu, který chrání rodiny s dětmi, zaměstnance a seniory, jsou pro ČSSD nepřijatelné. Plány ministra Janoty poškozují obyčejné lidi a ČSSD nepřipustí jejich zavedení do praxe," uvedl Paroubek.

Daňové osvobození stravování a stravenek, daňové osvobození železničářských režijních jízdenek, daňové osvobození úroků z vkladů na stavebním spoření, daňové osvobození výsluh vojáků a policistů nebo daňové osvobození veřejných neziskových nemocnic jsou základní body, jejichž schválení v Poslanecké sněmovně ČSSD nepřipustí.

"Nebráníme se diskusi o zjednodušení dani z příjmu a odstranění některých výjimek. Nesmí to ale být ty výjimky, které udržují sociální smír a pomáhají obyčejným lidem překonat těžké období ekonomické krize," dodal Paroubek.

Podle Paroubka by Janota měl prosazovat spíše daňovou progresi nejbohatší skupiny obyvatel, tedy těch, kteří mají příjmy na 1,2 milionů korun ročně.

ČSSD naopak přichází se svými návrhy, jejichž hlavním cílem je ochrana existenčních zájmů obyčejných občanů. Konkrétně hodlá ČSSD prosadit návrh klauzule na ochranu bydlení rodin. "Hlavní smysl této klauzule je, aby žádná rodina neplatila vyšší nájem, než je třetina jejích čistých příjmů," řekl Paroubek, který hodlá návrh sněmovně předložit ještě v listopadu, aby mohl začít platit v polovině příštího roku.

"ČSSD v tomto týdnu pak představí další legislativní návrhy zmírňující dopady krize na obyčejné lidi, které se budou týkat vyplacení 13. důchodu z dividend ČEZu, obnovení proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci a kompletní zrušení poplatků ve zdravotnictví," dodal Paroubek.

Tématické zařazení:

 » Politika