S nátlakem na Klause bych byl opatrný, varuje šéf Evropského parlamentu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

S nátlakem na Klause bych byl opatrný, varuje šéf Evropského parlamentu

Ikona

4. října 2009, 17.15 | VARŠAVA | Předseda Evropského parlamentu (EP) Jerzy Buzek vyzval k opatrnosti v nátlaku na českého prezidenta Václava Klause ohledně dokončení ratifikace Lisabonské smlouvy. Informuje o tom v neděli server Gazeta.pl. Buzek uvedl, že o polskou ratifikaci již nyní nemá obavy.

 

Prezident Lech Kaczyński ještě před druhým irským referendem o Lisabonské smlouvě slíbil, že pokud Irové řeknou ano, nebude dokončení ratifikace "Lisabonu" v Polsku zdržovat. "Proto předpokládám, že polský prezident podepíše, a to velmi brzy," řekl šéf EP.

Ohledně ratifikace Lisabonské smlouvy v České republice však byl Buzek opatrnější. "Češi mají právo dodržet demokratickou proceduru," uvedl šéf EP s odkazem na stížnost ohledně Lisabonské smlouvy, kterou k českému ústavnímu soudu podala skupina senátorů ODS. "S nátlakem na Klause bych byl opatrný," řekl Buzek.

Šéf EP dále uvedl, že se v pátek chystá jet do Prahy. "Zatím nemám schůzku s českým prezidentem potvrzenou, doufám ale, že se to povede. Máme si totiž doopravdy co říci. Věřím, že budeme racionálně hovořit o budoucnosti Evropy. Přitom on předloží své argumenty a já zase ty své," uvedl Buzek.

Polsko a Česká republika zůstávají posledními zeměmi, kde nebyla dokončena ratifikace Lisabonské smlouvy. Dokument, který má reformovat Evropskou unii, byl ratifikován parlamenty obou zemí a nyní čeká už jen na podpisy polského a českého prezidenta.

Zatímco podle Gazety.pl v Polsku je situace poměrně jednoznačná, protože Kaczyński podmiňoval svůj podpis pod "Lisabonem" schválením reformní smlouvy v irském referendu, ohledně osudu Lisabonské smlouvy v Česku může panovat ještě určité napětí. Podle serveru nejde jen o stížnost u ústavního soudu, ale také o to, že euroskeptik Klaus opakovaně prohlásil, že je proti smlouvě.

Šéf Evropské komise Jose Manuel Barroso nicméně vyjádřil přesvědčení, že český prezident Lisabonskou smlouvu nakonec podepíše. Podle Barrosa je to "jen otázka času".

To, jak dlouho to bude ve skutečnosti trvat, se podle serveru pokusí ve středu zjistit švédský premiér Fredrik Reinfeldt, jehož země EU předsedá, který na středu pozval českého premiéra Jana Fischera a šéfa EK do Bruselu.

Tématické zařazení:

 » Politika