Strana zelených podpoří výměnu ministra vnitra Peciny, chce za to posty pro sebe - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Strana zelených podpoří výměnu ministra vnitra Peciny, chce za to posty pro sebe

Ikona

2. října 2009, 15.31 | PRAHA | Předseda Strany zelených Ondřej Liška ve čtvrtek uvedl, že Strana zelených zřejmě podpoří požadavek ODS na odvolání ministra vnitra Martina Peciny. Liška očekává, že se tím otevře prostor pro Stranu zelených, která by na některé ministerské posty mohla prosadit své kandidáty.

 

"Klíčové je pro nás samozřejmě ministerstvo životního prostředí. Ministr Miko setrvá ve funkci na základě dohody s Bruselem nejpozději do konce listopadu," uvedl Liška s tím, že místo něj má již Strana zelených připravené další kandidáty. Jméno hlavního favorita ale nechtěl komentovat.

Strana zelených bude také trvat na tom, aby bylo zachováno obsazení ministra pro lidská práva Michalem Kocábem, kterého zelení nominovali již do vlády Mirka Topolánka (ODS).

Důležité bude podle Lišky setkání předsedů politických stran, které se uskuteční v pondělí, a setkání s premiérem. "My o veškerých personálních a programových záležitostech budeme hovořit nejdříve s panem premiérem. Sdělíme mu naše výhrady a sdělíme mu, jaké má podle nás tato vláda slabé stránky. Nejdeme na ta jednání s žádnými ultimativními požadavkami," řekl Liška.

"Cítíme slabé stránky zejméva v oblasti dopravy a v oblasti justice, zdaleko to není ale v poloze, abychom říkali, kdo v té vládě má nebo nemá sedět," uvedl Liška s tím, že pro Stranu zelených je klíčové zachování dvou ministrů ve vládě, které nominuje Strana zelených.

Pokud bude Fischerova vláda usliovat o získání podpory od Strany zelených, musí Fischer garantoval fungování ministerstva vnitra, včetně zabránění úniků kompromitujících informací, o které budou ČSSD a ODS před volbami podle Lišky opět usilovat. Lídr zelených dodal, že Pecina ve funkci mu nevadí, ačkoli k němu výhrady také má.

Strana zelených oceňuje na Pecinově činnosti zejména to, že koncepčně zvládá boj s extrémismem. "Testem tohoto úsilí bude, zda uspěje například se zákazem Dělnické strany, kde ministerstvo vnitra pod vedením Ivana Langera absolutně selhalo," dodal Liška. Personální změny na ministerstvu jsou podle Lišky plně v kompetenci ministra, Pecina by neměl ale podléhat tlaku jednotlivých politických stran.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda uvedl, že vláda Jana Fischera má plnou podporu lidovců. Odmítá požadavky ostatních politických stran, že by Fischerova vláda měla znovu žádat o důvěru. "Fischerova vláda se může opřít o podporu 150 hlasů, to je něco, o čem se jakékoli vládě mohlo dosud jen zdát," řekl Svoboda.

Tématické zařazení:

 » Politika