Topolánek spojil svou politickou budoucnost s Lisabonem - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Topolánek spojil svou politickou budoucnost s Lisabonem

Ikona

29. září 2009, 19.03 | PRAHA | Předseda ODS Mirek Topolánek po úterním jednání s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem prohlásil, že pokud prezident Václav Klaus nepodepíše Lisabonskou smlouvu, tak šéf občanských demokratů odejde z politiky.

 

Topolánek připomněl, že pokud nebude kvůli České republice, například na základě stížnosti k Ústavnímu soudu, ratifikována Lisabonská smlouva do vzniku nové Evropské komise, hrozí, že Česko v ní nebude mít svého komisaře.

"Pokud by měla přijít nějaká opakovaná stížnost a my bychom ten termín nestihli, tak se vystavujeme vážnému riziku, že Česká republika nebude mít komisaře," řekl Topolánek s tím, že je to poselství z jednání s předsedou Evropské komise. "Pokud nebude ratifikována Lisabonská smlouva, a v případě irského ano a díky nepodpisu českého prezidenta, tak bude redukována Evropská komise," vysvětlil.

Topolánek dodal, že v případě, že nebude Lisabonská smlouva ratifikována kvůli České republice, 26 zemí Evropské unie bez České republiky Evropskou komisi zredukuje právě o Českou republiku. Doplnil, že europarlament by v takové situaci neschválil českého eurokomisaře, i kdyby Česko hlasovalo proti snížení počtu členů eurokomisařů.

"Vystavovat se takovému riziku je nesmyslné," zdůraznil Topolánek a apeloval na senátory, aby stížnost nepodávali. "Připadá mi to nesmyslné a v dané situaci opravdu nás tito lidé dostávají do velké izolace," řekl. Připomněl, že svou politickou kariéru spojil s přijetím Lisabonské smlouvy, i když to pro něj jako předsedu strany s rezervovaným postojem k Lisabonu bylo složité. "I svoji další politickou kariéru míním spojit s tímto krokem, protože si nemíním vzít na odpovědnost, že by Česká republika byla bez komisaře," prohlásil.

Skupina senátorů v poledne podala ústavní stížnost k ÚS, která zpochybnila soulad Lisabonské smlouvy jako celku, Maastrichtské smlouvy jako celku a Římské smlouvy jako celku s prvním článkem české ústavy i Listinou práv a svobod. Senátoři ve svém návrhu požadují i to, aby ÚS konstatoval, že takzvané záruky pro Irsko jsou mezinárodní smlouvou. V tom případě by totiž musely být ratifikovány oběma komorami Parlamentu ČR.

"Doufám, že soud se zaměří na ta ustanovení, která napadáme," uvedl senátor Jiří Oberfalzer (ODS), který stížnost k soudu doručil. Podle svých slov nedokáže odhadnout, jak nález bude Ústavnímu soudu trvat, ale doufá, že ne déle, než dva měsíce.

Návrh i s odůvodněním má asi 60 stran a zřejmě teprve ve středu mu bude přidělen soudce zpravodaj. Lisabonská smlouva zatím prošla oběma parlamentními komorami a čeká na podpis prezidenta, Česko patří spolu s Irskem mezi dvě poslední země EU, které smlouvu neratifikovaly.

Topolánkovu reakci přivítala ČSSD, ale zdůraznila, že jeho podcenění situace a zlehčování dopadů na Česko způsobily, že situace je tak vážná.

"Protože problémy s ratifikačním procesem Lisabonské smlouvy v ČR způsobila a způsobuje především ODS, postrádáme v prohlášení Mirka Topolánka návrh řešení současné situace," reagoval předseda ČSSD Jiří Paroubek. Dodal, že sociální demokraté od Topolánka čekají konkrétní kroky, které podnikne ve prospěch rychlého ukončení ratifikace Lisabonské smlouvy v ČR. "Bez tohoto jasného návrhu řešení jde ze strany Mirka Topolánka pouze o prázdné gesto, které je spíše výrazem bezradnosti, než schopnosti řešení," uzavřel Paroubek.

Tématické zařazení:

 » Politika