Klaus: Se Svatým otcem máme stejné názory, i když vycházejí z jiných základů - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Klaus: Se Svatým otcem máme stejné názory, i když vycházejí z jiných základů

Ikona

26. září 2009, 23.18 | PRAHA | Jako charismatického představitele církve, politika, myslitele, ale také filozofa a spisovatele představil v sobotu ve Španělském sále Pražského hradu Václav Klaus papeže Benedikta XVI. Stalo se tak na setkání Jeho Svatosti s významnými zástupci českého politického a veřejného života.

 

Klaus v projevu uvedl, že s papežem mají stejné názory, sdílí stejné obavy z rozpadu tradičních hodnot, i když jejich myšlenky vychází z jiného společenského základu. "Máme obavy z rozpadu tradičních hodnot civilizace, oba máme strach z degradace modelu klasické rodiny a šířící se lidské pýchy," řekl Klaus. Oba se shodli na tom, že je nutné, aby se společnost obrátila k historii a čerpala z ní ponaučení. "To je naší povinností," dodal Klaus. Návštěva je podle prezidenta symbolická, protože se koná v době oslav 20. výročí pádu totality. Právě tyto události obnovily podmínky pro činnost církví v zemích bývalého komunistického bloku. "Neskrývám potěšení, že je to právě Česká republika a její lid, kterou jste si právě v těchto dnech zvolil za cíl své návštěvy a pastorační cesty," prohlásil prezident. Vyzdvihl osobu papeže, který podle Klause je Čechům blízký a rozumí jim i proto, že pochází ze sousedního Německa, země, jež je s Českem spojena staletými vazbami.

Svatého otce označil Klaus za milovníka a znalce české hudební klasiky, a proto mu jako dárek věnoval koncert Te Deum Antonína Dvořáka v podání České filharmonie.

Před koncertem ve Španělském sále se Benedikt XVI. sešel v Habsburském sále s prezidentem Václavem Klausem a jeho manželkou Livií k osobnímu rozhovoru, který probíhal v němčině.

Benedikt XVI. vyměnil k cestě na Pražský hrad papamobil za osobní vůz značky Audi.

Tématické zařazení:

 » Politika