Langer propadá hysterii, má totiž strach, říká Paroubek - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Langer propadá hysterii, má totiž strach, říká Paroubek

Ikona

2. října 2009, 15.46 | PRAHA | Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek upozornil na hysterické chování místopředsedy ODS Ivana Langera v souvislosti s odvoláním náměstka ministra vnitra Zdeňka Zajíčka. Podle Paroubka to vychází z Langerova ze strachu, že bude odhaleno, jak ve funkci ministra vnitra hospodařil se státním majetkem.

 

"Považujeme požadavek ODS na odvolání ministra Peciny za projev neuvážené hysterie," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Podle Paroubka Pecinovy kroky vycházely z nutné potřeby resort reorganizovat a šetřit finanční prostředky. Reakce stínového ministra vnitra Ivana Langera (ODS) je podle lídra ČSSD nepochopitelná také z toho hlediska, že náměstek Zajíček nebyl odvolán, ale na svou funkci rezignoval sám. Sociální demokraté připomněli, že oni sami, ačkoliv ministři nominovaní za ODS dělají ve svých resortech razantní reorganizace a personální změny, neprotestují a neberou jejich kroky jako záminku k útokům.

Námitky, že se Pecina chová politicky, považuje Paroubek za bezpředmětné, protože dva náměstci na ministerstvech byli dokonce na kandidátkách ODS do Poslanecké sněmovny.

"Skončila doba, kdy Ivan Langer řídil ministerstvo vnitra a nemůže mít představu, že bude moci řídit své lidi na ministerstvu po telefonu," řekl Paroubek.

Podle předsedy sociální demokracie se ze strany Langera jedná zejména o projev strachu, že se zjistí, jak ministerstvo za vlády Mirka Topolánka hospodařilo se státním majetkem.

V podobném duchu se vyjádřil i poslanec Miroslav Kalousek za TOP 09. "Fischerova vláda má naši důvěru a pan ministr Pecina rozhodně nepřekročil své ústavní pravomoci," prohlásil Kalousek. Tvrdí, že jde spíše o projev politických půtek než nekompetentnosti ministra. "Takové půtky rozhodně nepřispívají atmosféře a až příliš nahrávají historické reminiscenci. Ten malér před více než šedesáti lety taky vznikl na ministerstvu vnitra," dodal Kalousek.

"ODS si vyvoláním aféry „Zajíček“ našla další záminku pro obviňování ministra Peciny, že pokračuje v dalším z řady svých „nekompetentních personálních zásahů“," uvedl stínový ministr vnitra a místopředseda Výboru pro bezpečnost PS PČR Zdeněk Maršíček (KSČM), který hájí chování ministra Peciny s tím, že přes krátkou dobu působení ve své funkci dokázal účinně řešit nejen problematiku pravicového extremismu ale i další problematiku související s činností bezpečnostních sborů. "Mohu konstatovat, že jeho dosavadní kroky prokazují, že svoji funkci zvládá," doplnil Maršíček.

Podle Maršíčka vše nasvědčuje tomu, že ODS chce vyvolat určitý konflikt vedoucí k pádu vlády a další destabilizaci současné, už tak dost napjaté, politické situace.

Tématické zařazení:

 » Politika