Poslanci schválili Janotův balíček na snížení schodku státního rozpočtu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Poslanci schválili Janotův balíček na snížení schodku státního rozpočtu

Ikona

25. září 2009, 16.19 | PRAHA | Pro hlasovalo 163 z přítomných 192 poslanců. Proti hlasovalo 26 členů dolní parlamentní komory. Poslanci na svém pátečním zasedání schválili úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty, který má za úkol snížit schodek státního rozpočtu. K původnímu znění prošly i pozměňovací návrhy, se kterými dosáhne schodek státního rozpočtu výše 162,8 miliardy korun.

 

"Schválení balíčku v podobě s pozměňovacími návrhy s sebou přinese schodek státního rozpočtu 162,8 miliardy korun," uvedl ministr financí Eduard Janota s tím, že deficit bude 5,2 procenta HDP.

Po schválení balíčku poděkoval poslancům premiér Jan Fischer. "Otevřela se nám tím cesta sestavit rozpočet s přijatelným schodkem, který zamezí spoustě komplikací pro celou zemi," řekl Fischer s tím, že ekonomika je nyní opravdu v propadu, a proto je nutné přijímat i drastické kompromisy. "Jsem si vědom, že dopady balíčku budou velké, ale není jiná cesta," doplnil premiér. Premiér považuje schválení úsporného balíčku za projev důvěry a vyjádření podpory jeho kabinetu. Vláda sněmovně na jeho základě předloží rozpočet do 30. září a připraví program až do řádných voleb.

Po dohodě ODS a ČSSD byly přijaty pozměňovací návrhy Petra Nečase (ODS). Z protikrizového balíčku vypadlo navýšení daně u zemědělských nemovitostí, jde o zemědělské pozemky, louky, rybníky a lesy. "Daň u nemovitostí se zvyšuje, a to i u těch, které slouží k zemědělské činnosti," sdělil Mediafaxu Ladislav Skopal (ČSSD), místopředseda zemědělského výboru. Neprošlo ani navýšení zdanění hazardu a vyšší zdanění lidí s příjmy nad 145 tisíc. V původní výši zůstanou rodičovské příspěvky, porodné a příspěvky pro handicapované. Zvyšovat se nebudou podpory v nezaměstnanosti.

Schválení pozměňovacího návrhu Pavla Němce (ČSSD) otevřelo možnost zdravotním pojišťovnám nakupovat léčivé přípravky, potraviny pro zvláštní lékařské účely a zdravotnické prostředky přímo od distributorů.

Zákonodárci schválili i pozměňovací návrhy Hany Šedivé (ČSSD), že poslanci budou v roce 2010 danit i dosud nezdanitelné příjmy, jako jsou výdaje na leteckou dopravu při tuzemských cestách, náklady na stravu při zahraničních i tuzemských cestách. Poslancům se nově zdaní také příspěvky na stravu, bydlení, asistenta i tzv. expertné.

Další pozměňovací návrhy, které prošly se týkají například změn ve zdanění za cigarety, kdy pozměňovací návrh Petra Branného (KSČM) počítá s menším navýšením zdanění než původní text. Schválený pozměňovací návrh Pavla Suchánka (ODS) počítá s tím, že v roce 2009 lze vydat pro zdaňovací období roku 2010 platnou obecně závaznou vyhlášku, a to do 30. listopadu 2009 s účinností od ledna 2010.

Poslanci schválili k návrhu i všechna tři doprovodná usnesení. "Chtěl bych vládu upozornit, aby těmto usnesením věnovala velkou pozornost," dodal předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka.

Doprovodné usnesení Bohuslava Sobotky požaduje, aby vláda v návrhu státního rozpočtu zohlednila valorizaci důchodů v souladu s již dříve navrhovaným postupem ministerstva práce a sociálních prací Petra Šimerky. Schválené doprovodné usesení psolankyně Vlasty Bohdalové (ČSSD) počítá s tím, že vláda do rozpočtu zahrne prostředky určené na platy zaměstnanců veřejného sektoru na úrovni v roce 2009. Doprovodné usesení Zdeňka Škromacha (ČSSD) vyzvalo vládu, aby dofinancovala dotace na sociální služby kraje, obce a neziskové organizace ve stejné výši jako v roce 2008.

Vojtěch Filip, předseda KSČM označil schválení Janotova balíčku za kapitulaci na ekonomický růst. Komunisté v pátek jako jediní hlasovali proti přijetí balíčku. Podle jejich mínění nepřijal žádná opatření na straně příjmů. "Všechny návrhy v balíčku vedou pouze k jedinému, a to k omezení schodku. Žádný návrh, který by znamenal stimulaci HDP, který by vedl ke zvýšení příjmů, nebyl schválen. KSČM se proto musela postavit proti tomuto návrhu," řekl Filip.

Hlasování pro balíček považuje za kapitulaci i na straně ČSSD. Podle něj sociální demokraté vyměnili své pozměňovací návrhy za věci, které poslanci schválili před 14 dny, konkrétně vyšší a delší podporu v nezaměstnanosti.

"Naši poslanci hlasovali v zájmu země. Ve schváleném balíčku je řada věcí, se kterou sociální demokraté nesouhlasí," řekl šéf ČSSD Jiří Paroubek. Sociální demokracii se podle jeho slov podařilo prosadit průlom do daňové a hospodářské politiky předchozí vlády, do veřejných rozpočtů se vrátilo sociální pojištění 18 miliard korun a povedlo se prosadit ponechání peněz pro rodinou politiku.

Po volbách chtějí sociální demokraté prosadit 13. důchod, rozšířit podporu nezaměstnanosti, chtějí se také vrátit k daňovým změnám pro rok 2011. "Ihned po volbách zavedeme také progresivní zdanění u těch nejvyšších příjmů," slibuje Paroubek.

Tématické zařazení:

 » Politika