Superúředníkem bude Postránecký, Zikmundová, či Grégr - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Superúředníkem bude Postránecký, Zikmundová, či Grégr

zdroj: gutenberg.org

Praha | Tři finální kandidáti na funkci náměstka pro státní službu jsou ředitel kanceláře náměstka na ministerstvu vnitra Josef Postránecký, tajemnice třebíčského městského úřadu Simeona Zikmundová a ředitel...

 

strukturálních fondů na ministerstvu průmyslu Břetislav Grégr. Uvedl to dnes server Lidovky.cz. Mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková ČTK řekla, že žádná konkrétní jména potvrzovat nemůže.
    Pětičlenná komise ministerstva vnitra ukončila pohovory s deseti kandidáty na klíčovou pozici náměstka pro státní službu tento týden. Z nich vybrala tři uchazeče, které navrhne vládě. Kabinet by se měl návrhem zabývat na zasedání příští týden ve středu. Původně se do tendru na klíčový post ve státní správě přihlásilo 21 lidí, 11 bylo ale vyřazeno pro nesplnění požadavků.
    Funkce náměstka, nazývaného také jako "superúředník", vzniká podle služebního zákona. Náměstek bude řídit státní správu a také vyjednávat v Evropské unii. Zákon by měl státní správu odpolitizovat, norma byla dlouhodobým dluhem české legislativy. Původní návrh počítal s generálním ředitelstvím státní služby, které by koordinovalo úřady. Nakonec byla po politických neshodách schválena varianta, že většina kompetencí ředitelství připadne ministerstvu vnitra, kde vznikne funkce náměstka pro státní službu.
    Nynější výběrové řízení je druhé, první se loni v prosinci nezdařilo. Tehdy se přihlásili tři lidé, ale nesplnili stanovené podmínky. Vnitro pak zadání tendru zjednodušilo - uchazeči nemusí mít certifikát z jazykové zkoušky, nyní stačí, aby si zkoušku doplnili do konce letošního roku.
    Lidovky.cz píšou, že šéf první komise, která o "superúředníkovi" rozhodovala v prosinci, náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost Jiří Nováček, skončil v nynějším tendru čtvrtý. Web uvádí, že Postránecký už mimo jiné působil jako náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu. Právnička Zikmundová podle Lidovek.cz od roku 2008 za šéfování Františka Dohnala řídila správní sekci NKÚ, pak byla koncipientkou advokátní kanceláře v Praze a nyní je tajemnicí městského úřadu v Třebíči. Grégr vede odbor koordinace strukturálních fondů ministerstva průmyslu a obchodu od srpna 2003, píšou Lidovky.cz.

 

Vizitky možných kandidátů na funkci "superúředníka"

 

Vizitky osob, které se podle médií dostaly do finále výběrového řízení na funkci náměstka ministra vnitra pro státní službu (řazeno abecedně):


    Břetislav Grégr (57)
    --------------------

    Datum narození: 15. ledna 1957
    Vzdělání: podle dostupných informací vystudoval Vojenskou vysokou školu týlového a technického zabezpečení v Žilině, Právnickou fakultu UK v Praze a Univerzitu Jana Amose Komenského v Praze
    Současná funkce: ředitel odboru koordinace strukturálních fondů ministerstva průmyslu a obchodu (od srpna 2003)
    Kariéra: ředitel odboru speciálního materiálu Ministerstva průmyslu a obchodu (1992-2001); člen představenstva a finanční ředitel akciové společnosti Severočeská armaturka (2001-03)
    Ostatní:
    - Na konci července 1999 napsala Mladá fronta Dnes, že Grégr byl odvolán z čela licenčního odboru ministerstva průmyslu, který uděluje povolení k zahraničnímu obchodu se zbraněmi. Spolu s jeho zástupcem Zdeňkem Fritzlem ho podle deníku stíhala policie kvůli tomu, že asi v sedmi případech vydali protiprávně povolení k obchodu se zbraněmi. O dalším vývoji v této kauze média už později neinformovala.


    Josef Postránecký (53)
    ----------------------

    Datum a místo narození: 26. června 1961, Mladá Boleslav
    Vzdělání: Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze, obor ekonomická a regionální geografie (titul RNDr., 1984); postgraduální kurz v Bruselu (titul MPA, 1994)
    Současná funkce: ředitel kanceláře náměstka ministra vnitra pro ekonomiku, strategie a evropské fondy
    Kariéra: vědecko-výzkumný pracovník v Ústavu prognózování ČSR (1985-1992, od 1991 Ústav pro hospodářskou politiku); odborný asistent na katedře veřejné správy a regionálního rozvoje Národohospodářské fakulty VŠE v Praze (1992-98); v roce 1998 působil jako poradce vicepremiéra pro hospodářskou politiku Pavla Mertlíka (ČSSD); následně jmenován vrchním ředitelem sekce regionální politiky a evropské integrace na Ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) a posléze ředitelem odboru koncepce regionálního rozvoje téhož ministerstva; v letech 2001 až 2006 byl náměstkem ministra vnitra pro reformu veřejné správy; v roce 2007 se vrátil na MMR jako ředitel odboru rozvoje a strategie regionální politiky.


    Simeona Zikmundová (56)
    ------------------------

    Datum a místo narození: 8. května 1958, Vsetín
    Vzdělání: Právnická fakulta Masarykovy univerzity v Brně
    Současná funkce: tajemnice městského úřadu v Třebíči (od července 2013)
    Kariéra: krátce pracovala na pražském Úřadu důchodového zabezpečení (1982), než ji na dlouhou dobu zaměstnaly mateřské povinnosti; v roce 1994 se stala zaměstnankyní žďárského okresního úřadu, kde do roku 1999 pracovala jako vedoucí kontrolního a právního oddělení; několik měsíců strávila jako právnička Městského úřadu v Novém Městě na Moravě, poté se stala ředitelkou Okresního školského úřadu ve Žďáru nad Sázavou; v letech 2001 až 2008 byla ředitelkou krajského úřadu kraje Vysočina; od roku 2008 řídila správní sekci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ); v roce 2012 se stala koncipientkou advokátní kanceláře v Praze
    Rodina: podle dostupných informací je rozvedená, má tři dospělé děti
    Ostatní:
    - V roce 2000 ji lidovečtí senátoři neúspěšně navrhovali jako kandidátku na ombudsmana a poté i na jeho zástupkyni. Ve hře na zástupkyni ombudsmana byla i v roce 2006.
    - Koncem roku 2006 byla kandidátkou na ministryni bez portfeje a předsedkyni legislativní rady vlády v kabinetu Mirka Topolánka (ODS). Nominace na vládní post se ale vzdala.
    - V roce 2010 upoutaly pozornost médií vysoké odměny, které tehdejší šéf NKÚ František Dohnal vyplatil některým svým spolupracovníkům, mimo jiné právě Zikmundové.
    - V roce 2012 kandidovala jako bezpartijní na kandidátce KDU-ČSL do zastupitelstva Kraje Vysočina. Získat mandát se jí ale nepodařilo.

Zdroj: ctk.cz

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika