Skončil soud se Su Ťij, rozsudek padne v pátek - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Skončil soud se Su Ťij, rozsudek padne v pátek

Ikona

28. července 2009, 08.28 | RANGÚN | Obhajoba vůdkyně barmské opozice Su Ťij v úterý přednesla svoje poslední argumenty. Rozsudek by měl být vynesen již v pátek, informuje televize CNN. Právníci Su Ťij reagovali na závěrečnou řeč obžaloby, kterou si vyslechli u pondělního slyšení u soudu

 

Podle obžaloby Su Ťij porušila podmínky domácího vězení tím, že do svého domu pustila návštěvníka.

Do střeženého domu v Rangúnu, kde si disidentka odpykávala domácí vězení, se podařilo proniknout Američanu Johnu Yettawovi, který přeplaval jezero, na jehož břehu dům stojí. Později tvrdil, že ho k tomu vyzval Bůh, který ho poslal, aby Su Ťij varoval, že jí hrozí smrt.

Nositelce Nobelovy ceny za mír za porušení domácího vězení hrozí až pět let za mřížemi.

Nejnovější proces se Su Ťij začal 18. května. Obžaloba dostala povolení předvést 23 svědků, přičemž 14 z nich vypovídalo. Obhajoba směla předvolat jen dva svědky.

Američan Yettaw do domu Su Ťij, která v domácím vězení strávila 14 z uplynulých 19 let, připlaval je několik dnů před tím, než její trest měl vypršet. To vyvolává podezření, že barmská junta nejnovější proces zinscenovala, aby Su Ťij znemožnila účast ve všeobecných volbách příští rok.

Poslední volby se uskutečnily v roce 1990 a vyhrála je právě její opoziční strana Národní liga pro demokracii. Armáda ale nedovolila, aby se Su Ťij ujala vlády.

Tématické zařazení:

 » Politika