Janov se stane 13. vyloučenou lokalitou, které pomůže vláda - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Janov se stane 13. vyloučenou lokalitou, které pomůže vláda

Ikona

21. července 2009, 12.31 | PRAHA | Město Litvínov s problémovým sídlištěm Janov se stane 13. obcí, která bude spolupracovat s Agenturou pro sociální začleňování v romských lokalitách. Ministr Michael Kocáb se na tom dohodl se starostou Litvínova Danielem Volákem (ODS), řekla v úterý mluvčí ministra Lejla Abbasová.

 

"Očekáváme, že vše by mohlo proběhnout tak do dvou měsíců," doplnila Abbasová.

Na základě vzájemné dohody a schválení všech potřebných náležitostí město Litvínov začne na lokální úrovni spolupracovat s agenturou, která městu pomůže s problémy s Romy.

Výběr stávajících lokalit probíhal od srpna 2007 za cílem pomoci jednotlivým městům začlenit vyloučené Romy. Z 32 měst a obcí výbor agentury vybral 12 měst, ve kterých začala agentura působit od začátku roku 2008. V Čechách již agentura působí v Ústí nad Labem, v Mostě, v Chebu, v Roudnici nad Labem, v Broumově a dalších. Spolupráce také probíhá i na Moravě, a to v Brně, v Přerově, v Břeclavi, v Holešově, v Ostravě a v menších regionech na Jesenicku.

Hlavním cílem agentury je proměna života romských „ghett“, která povede buď k jejich zániku, nebo alespoň k podstatnému zlepšení kvality života v těchto lokalitách, kde značná část místních obyvatel získá přístup ke vzdělání, začne pracovat a dosáhne na lepší bydlení. Agentura prostřednictvím prostředků z fondů EU na období 2007 až 2013 nabízí pomoc, jak zlepšit přístup Romů ke vzdělání, pomoci jim na trhu práce a zlepšit jejich kulturu bydlení. Kromě samotné pomoci jednotlivcům pomáhá místním samosprávám získávat prostředky na řešení problémů zejména z evropských fondů.

Tématické zařazení:

 » Politika