Praha zatrhla protest proti Rathovi, přesto ho aktivisté navštívili v úřadu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Praha zatrhla protest proti Rathovi, přesto ho aktivisté navštívili v úřadu

Ikona

14. července 2009, 15.49 | PRAHA | Záměr iniciativy BED-IN, uspořádat v úterý u budovy Středočeského kraje happening proti hejtmanovi Davidu Rathovi (ČSSD), nevyšel. Přestože se skupinka aktivistů krátce před začátkem protestu dozvěděla, že pražský magistrát akci zakázal, zamířila do Rathova úřadu, aby mu předala otevřený dopis

 

Vzhledem k probíhajícímu zasedání krajského zastupitelstva ve stejnou dobu, kdy se u budovy měl protest konat, se aktivisté rozhodli, že dopis předají Rathovi osobně. To se jim nakonec nepodařilo, přesto si pozornost krajských zastupitelů vysloužili. Nakonec se skupinka protestujících spokojila s předáním textu do rukou tiskové mluvčí Středočeského kraje Berill Maschekové.

Iniciativa BED-IN chtěla svou akcí upozornit na to, že podle ní Rath porušuje zákon o sociálních službách, když vrací lidi zpět do ústavů a jejich ředitele odvolává. V otevřeném dopise proto vyzvala středočeského hejtmana, aby nebránil transformaci zařízení poskytujících sociální služby. V opačném případě požaduje jeho odstoupení.

Podle aktivistů se Rath provinil kromě porušení zákona o sociálních službách také zneužitím své pravomoci veřejného činitele. BED-IN tvrdí, že špatně hospodařil s krajským majetkem a zatížil jeho rozpočet.

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) v reakci na protest a předanou peticí řekl, že jejich petice je v základu správná, ale protestuje proti něčemu, co se nikdy nestalo. "Nikdy jsme neřekli, že by se lidé z fungujících chráněných bytů měli vrátit do ústavů. To je dezinterpretace a manipulace, třeba i ze strany ODS. Toto se nedělo, neděje a dít nebude," uvedl hejtman.

Dodal, že na úterním jednání zastupitelstvo kraje schválilo využití dalších sedmi objektů pro chráněné bydlení. "My v projektech tohoto typu sociální péče budeme pokračovat. Ne ovšem bezhlavě, naší snahou je vyváženost a to, aby nebyl ekonomicky poškozován kraj ani sami klienti. Ne pro každého, kdo žije v ústavu, je chráněné bydlení vhodné. To tvrdí i odborníci. Proto ústavy nebudeme masově rušit," uzavřel Rath.

Za svůj přístup byl kritizován na zastupitelstvu i ze strany ODS. Tuto kritiku Rath označil za podlou a špinavou. "ODS prostřednictvím odvolaných ředitelů ústavů straší klienty, že se budou stěhovat pryč a zpátky do ústavů. Využívat pro politický boj mentálně postižené je hnusné a lidé, kteří tak činí, nejsou odborníky na sociální péči," dodal.

Tématické zařazení:

 » Politika  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:


(Vyplňte pouze tehdy, jestliže chcete být informování o odpovědích na váš příspěvek)

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření