Vláda Jana Fischera souhlasí s omezením poslanecké imunity - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Vláda Jana Fischera souhlasí s omezením poslanecké imunity

Ikona

13. července 2009, 18.08 | PRAHA | Kabinet Jana Fischera souhlasí s poslaneckým návrhem Strany zelených na omezení poslanecké imunity. Po pondělním jednání kabinetu to oznámila ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. "Kromě omezení imunity poslanců a senátorů vláda navrhla, aby imunita byla omezena i soudcům Ústavního soudu, na které se novela nevztahovala," řekla Kovářová.

 

Poslanci Strany zelených tvrdí, že imunita "dělá z českých zákonodárců jakési nadlidi", navrhují proto vypustit ta ustanovení, která podmiňují zahájení trestního stíhání českých zákonodárců a zrušit možnost pozastavení stíhání. Za další důležité body návrhu považují zelení vyloučení zákonodárců z disciplinární pravomoci v případě, že spáchají přestupek. Zelení požadují, aby museli členové parlamentu podstoupit stejné procedury, jako běžní občané.

Návrh počítá také s tím, že zadržet poslance nebo senátora by bylo možné pouze v případě, že je dopaden při spáchání trestného činu nebo bezprostředně poté. Předseda příslušné komory bude o zadržení poslance či senátora informován, další rozhodování v dané věci bude ponecháno na vůli nezávislého soudu. Proto i v případě členů parlamentu bude platit, že zadržená osoba musí být seznámena s důvody zadržení, vyslechnuta a do 48 hodin propuštěna na svobodu nebo odevzdána soudu, který o jejím dalším osudu rozhodne ve 24hodinové lhůtě.

Pondělí rozhodnutí vlády přivítal předsedy zelených Ondřej Liška. "Vítáme, že se vláda rozhodla podpořit naše návrhy, které se snaží napravit dluhy českých politiků vůči občanům. Omezení imunity je důležitým krokem k výraznému zlepšení úrovně české demokracie," uvedl Liška.

Podle místopředsedy zelených Martina Adlera vzrostla díky rozhodnutí vlády naděje, že se Česko zbaví přežitků v ústavě, které z poslanců dělají občany vyšší kategorie. "Vítáme, že vláda podporuje návrhy, které řeší zásadní a setrvale kritizované nedostatky českého demokratického systému," sdělil.

O osudu návrhu zákona rozhodnou poslanci na zářijové schůzi dolní parlamentní komory.

Tématické zařazení:

 » Politika