Jídlo a pití
Technologům ze zlínské univerzity se podařilo vylepšit klobásy
17. března 2011, 08.58 | ZLÍN | Potravinářští technologové z Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně nalezli nové bakterie, které jsou podstatně zdravější než původní, které se v potravinářství používaly. Poprvé je aplikovali do klobás z Valašska, agentuře Mediafax to řekl Jan Malý z tiskového oddělení školy.
"Při výrobě fermentovaných potravin, například jogurtů nebo uzenin, se běžně využívá bakterií, které výrobku zajistí požadovanou chuť, konzistenci a trvanlivost, ale nemají pozitivní vliv na zažívání a imunitu. Takové mikroorganismy tedy nepředstavují zdravotní benefit. Pracovníci našeho ústavu proto nalezli takové bakterie, které jsou jak technologicky vhodné, tak zdraví prospěšné," vysvětlil Ivan Holko z Ústavu technologie a mikrobiologie potravin.
Bakterie byly poprvé úspěšně využity při výrobě klobás ze skopového masa. "Mezi hlavní přednosti výrobku patří to, že zlepšuje střevní flóru, je zdrojem vlákniny, která snižuje vstřebatelnost tuků, a díky použité technologii ztrácí skopové maso svůj typický pach," poznamenal Holko s tím, že masný výrobek byl vyvinut ve spolupráci s jedním výrobcem z Valašska. Výrobek tak může být zařazen mezi regionální potraviny s potenciálem pro rozvoj venkova.
Tématické zařazení:
» Zdraví » Jídlo a pití
Diskuse k článku
Souhlasíte s přijetím eura?
42.5% |
||
| ||
27.8% |
||
| ||
15% |
||
| ||
14.7% |
||
|
Politika
-
- U příležitosti Světového dne Červeného kříže byl oceněn také český Senát
- První trojstranné jednání českého Senátu se Saskem a Bavorskem
- Miloš Vystrčil: Je zapotřebí být k sobě upřímní a více konat
- Premiér Petr Fiala na pracovní cestě v USA
- Senátní delegace na celoevropském business fóru podpořila české podnikatele
- Více z rubriky politika