Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

Nové stránky Ministerstva zemědělství usnadní spotřebitelům výběr potravin

Ikona

1. března 2011 - ČESKÁ REPUBLIKA | Nové webové stránky www.viscojis.cz zaměřené na témata zdravého stravování a zacházení s potravinami uvede 1. března do provozu Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství. Spotřebitelé zde naleznou srozumitelně zpracované informace od odborníků z resortů zemědělství a zdravotnictví. Webová aplikace Víš, co jíš je rozdělena na čtyři základní části – Zdravé stravování a výživa, Onemocnění související s výživou, Zacházení s potravinami a Jak nakupovat.

Potraviny letos zdraží o čtyři procenta, prohlásil ministr zemědělství Fuksa

Ikona

6. února 2011 - ČESKÁ REPUBLIKA | Potraviny letos zdraží v průměru o čtyři procenta. V nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Cenu potravin podle ministra Fuksy poženou nahoru hlavně vyšší ceny potravin na světových trzích. Vliv také budou mít rostoucí ceny energií a základních komodit, například obilí. Podle stínového ministra zemědělství a jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) však tohle zdražování není poslední.

Ryby na štědrovečerní tabuli ve světě

Ikona

24. prosince 2010 - SVĚT | Štědrovečerní večeře je jedním ze symbolů vánočních svátků. Na české štědrovečerní tabuli by podle tradice neměla chybět jako postní jídlo ryba a podobně je tomu také v ostatních zemích střední Evropy. Ve Velké Británii a také některých jihoevropských zemích se na Štědrý večer podává krocan, husa nebo kachna. Masité pokrmy dominují štědrovečerní večeři ve většině evropských zemí.

CVVM: Čím víc piva člověk vypije, tím je hrdější na vysokou spotřebu Čechů

Ikona

15. prosince 2010 - ČESKÁ REPUBLIKA | Čím více piva čeští muži a ženy vypijí, tím více jsou hrdí na vysokou konzumaci tohoto alkoholického nápoje v České republice. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zveřejněného ve středu. Hrdost na dlouhodobé prvenství Čechů v žebříčku konzumace piva vyjadřují podle průzkumu dvě pětiny Čechů a přibližně šestina žen. Oproti tomu stud jen při zmínce o českém prvenství mezi pijáky piva jsou hlavním pocitem pro každou čtvrtou ženu a přibližně jednoho muže z deseti.

Nejlepší restaurace podle Maurera: La Degustation

Ikona

30. listopadu 2010 - PRAHA | Již podruhé za sebou se stal pražský podnik La Degustation Boheme Bourgeoise nejlepší restaurací v České republice. Informuje o tom úterní vydání Lidových novin (LN).
Umístil se nejvýše v hodnocení prestižní ročenky Maurerův výběr Grand restaurant 2011, která v úterý oficiálně vychází. Stovku nejlepších restaurací v zemi nyní exkluzivně v předstihu uvádí magazín Lidových novin Esprit.

Moravská vína pronikla do světové špičky, 35 z nich Francouzi vybrali mezi tisíc elitních značek

Ikona

24. listopadu 2010 - VALTICE | Pětatřicet vín z Moravy a Čech se poprvé dostalo do prestižní francouzské publikace 1000 Vins du Monde (1000 vín světa) pro rok 2011. Ve středu to uvedl šéf Národního vinařského centra ve Valticích Pavel Krška s tím, že tuzemská vína zaznamenala šokující průlom do světové špičky. "Moravská a česká vína promlouvají do předních příček nejprestižnějších světových soutěží se stále rostoucí intenzitou, takže jsme trochu očekávali, že se dříve či později objeví i v 1000 Vins du Monde.

Francie chce zapsat svou proslulou kuchyni na seznam světového dědictví UNESCO

Ikona

14. listopadu 2010 - PAŘÍŽ | Od pondělí do pátku proběhne v keňském Nairobi summit Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), kde se rozhodne o zapsání zvyků, tradic a řemesel na seznam nehmotného kulturního dědictví světa, informuje v neděli agentura AFP. Francie by na seznamu ráda viděla svou proslulou gastronomii. Šance, že se "gastronomická tradice Francouzů" na seznam založený v roce 2003 dostane, je poměrně veliká. Stala by se tak první "kuchyňskou" položkou na seznamu.

Vína se urodilo méně, podraží

Ikona

12. října 2010 - ČESKÁ REPUBLIKA | V současnosti je sklizeno přibližně 25 procent z celkového množství hroznů vinné révy; vinaři očekávají zhruba 50 procentní propad oproti desetiletému průměru, který činí 5,8 tuny z hektaru, ceny půjdou nahoru. V pondělí o tom informoval Vinařský fond ČR. Vinaři by mohli sklidit asi tři tuny hroznů z hektaru, což představuje asi 380 tisíc hektolitrů vína a v procentuálním vyjádření pak asi jen 20 procent celkové potřeby vína.

Na neúčinné doplňky stravy je krátká i inspekce

Ikona

6. října 2010 - ČESKÁ REPUBLIKA | V Česku se daří obchodovat i se sliby. Příkladem jsou výrobci doplňků stravy, kteří na trh dodávají přípravky, jež neobsahují deklarované množství účinných látek. Ročně si tak přijdou na stovky milionů korun. Ve středečním vydání o tom informují Lidové noviny (LN). "Kolem pěti tisíc přípravků je v podstatě nezkontrolovatelných. Tam je to skutečně loterie. U nich je minimální šance odhalení, že neobsahují to, co výrobce deklaruje," přiznává Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny.

Většina Čechů preferuje při nákupu potravin kvalitu, ukázal průzkum

Ikona

31. července 2010 - ČESKÁ REPUBLIKA | Většina Čechů se při nakupování potravin zajímá v první řadě o kvalitu. Ukázal to průzkum společnosti Sanep, který vznikl na přelomu června a července a jehož výsledky zveřejnila společnost Vím, co jím; nechala ho zpracovat při příležitosti uvedení stejnojmenné značky na český trh. Z průzkumu vyplynulo, že kvalita je nejdůležitějším kritériem při výběru potravin pro 53,9 procenta lidí. Cenu na první místo při rozhodování, který výrobek vložit do košíku, klade více než třetina dotázaných (37,4 procenta).

Češky zapomínají na svačiny

Ikona

19. července 2010 - ČESKÁ REPUBLIKA | Zaměstnané Češky zapomínají jíst podle odborníků na výživu pětkrát až šestkrát denně. Podle průzkumu 10 procent žen dokonce pravidelně zapomíná v práci na jídlo úplně a 45 procent žen si připravuje do práce krabičku s jídlem, ale ne zrovna ideálním pro zdravé stravování. Češky vynechávají jídlo nejčastěji kvůli zaneprázdněnosti. Pokud se v práci více pohybují, a tím pádem vydávají více energie, zapomenou se mnohdy zastavit a dát si malou svačinu.

Strana výpisu

... 30