Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

Popcorn je možná o tisíc let starší, než se myslelo

- WASHINGTON | Nová studie vědců z washingtonského Muzea přírodní historie dokazuje, že peruánští indiáni uměli připravit popcorn o tisíc let dříve, než si badatelé dosud mysleli. Informuje o tom ve čtvrtek server televize BBC. Výzkumníci našli kukuřičné klasy v archeologických nalezištích Paredones a Huaca Prieta na pobřeží severního Peru.

Šampionem vín roku 2012 se stal ryzlink vlašský z Dolních Dunajovic

- MIKULOV | Zástupci Národního vinařského centra, Svazu vinařů ČR a hodnoticí komise vyhlásili v úterý Šampiona Salonu vín – Národní soutěže vín 2012. Stal se jím Ryzlink vlašský 2009, výběr z hroznů, vinařská obec Dolní Dunajovice, viniční trať Kraví hora od akciové společnosti Vinné sklepy Valtice.

V Česku ubývá hospod, po stovkách ročně

- ČESKÁ REPUBLIKA | V posledních dvou letech v Česku ubývá restaurací, hospod a výčepů s točeným pivem, ročně jich podle odhadu odborníků zmizí z mapy až několik set. Ve čtvrtek o tom informoval deník E15. „Pokles počtu podniků s nabídkou čepovaného piva nastává od roku 2009 a tento trend stále pokračuje.

Výrobci melou do populární Vysočiny šlachy a separáty, v salámu je i málo masa, zjistila SZPI

- KOSTELEC U JIHLAVY | Pět z deseti salámů Vysočina v obchodech v Jihomoravském kraji nevyhovělo požadavkům na kvalitu stanovenou potravinářskou vyhláškou. Ve středu to řekl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Michal Spáčil. Závadné salámy zachytili inspektoři v řetězcích Tesco, Lidl, Spar a Billa.

Bavoři se na Oktoberfestu propili k rekordu

- MNICHOV | Bavoři se na letošním Oktoberfestu propili k rekordu, informuje v úterý agentura Reuters. Svými hrdly prolili neuvěřitelných 7,5 milionu litrů piva. To je o půl milionu litrů víc než loni. Největší světový svátek piva, jehož dějištěm je Tereziánská louka v Mnichově, skončil po sedmnácti dnech v pondělí 3. října.

Češi jsou "kastrůlkáři", jídlo do práce si nosí z domova

29. května 2011 - ČESKÁ REPUBLIKA | Přes 40 procent Čechů si do práce nosí jídlo z domova, zhruba 26 procent se stravuje ve firemních kantýnách, 12 procent využívá nabídek poledních menu v restauracích a 13 procent si koupí bagetu či sendvič. Zhruba šest procent lidí neobědvá vůbec, vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos Tambor.

České obchodní řetězce stahují kvůli problémům v Německu zeleninu s pochybným původem

27. května 2011 - ČESKÁ REPUBLIKA | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kvůli krvácejícím průjmům, kterými trpí obyvatelé Německa, kontroluje zeleninu nabízenou na českém trhu. Některé obchodní řetězce stahují zeleninu, u které není jistý původ, řekl v pátek Michal Spáčil ze SZPI.

Technologům ze zlínské univerzity se podařilo vylepšit klobásy

17. března 2011 - ZLÍN | Potravinářští technologové z Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně nalezli nové bakterie, které jsou podstatně zdravější než původní, které se v potravinářství používaly. Poprvé je aplikovali do klobás z Valašska, agentuře Mediafax to řekl Jan Malý z tiskového oddělení školy.

V Česku roste obliba čaje, káva je na ústupu

Ikona

3. března 2011 - ČESKÁ REPUBLIKA | Podle čerstvých statistik se Češi v pití čaje stávají evropskou velmocí. V předchozích dvou letech se ho vypilo nejvíc alespoň za čtvrtstoletí - podle Zdeňka Kobese z Českého statistického úřadu to bylo už v roce 2008 dvakrát víc než v roce 1989. Informuje o tom čtvrteční Mladá fronta Dnes. S kávou je to právě naopak. V devadesátých letech zaznamenala prudký nástup.

Nové stránky Ministerstva zemědělství usnadní spotřebitelům výběr potravin

Ikona

1. března 2011 - ČESKÁ REPUBLIKA | Nové webové stránky www.viscojis.cz zaměřené na témata zdravého stravování a zacházení s potravinami uvede 1. března do provozu Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství. Spotřebitelé zde naleznou srozumitelně zpracované informace od odborníků z resortů zemědělství a zdravotnictví. Webová aplikace Víš, co jíš je rozdělena na čtyři základní části – Zdravé stravování a výživa, Onemocnění související s výživou, Zacházení s potravinami a Jak nakupovat.

Potraviny letos zdraží o čtyři procenta, prohlásil ministr zemědělství Fuksa

Ikona

6. února 2011 - ČESKÁ REPUBLIKA | Potraviny letos zdraží v průměru o čtyři procenta. V nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Cenu potravin podle ministra Fuksy poženou nahoru hlavně vyšší ceny potravin na světových trzích. Vliv také budou mít rostoucí ceny energií a základních komodit, například obilí. Podle stínového ministra zemědělství a jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) však tohle zdražování není poslední.

Strana výpisu

... 29