Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Hradec Králové zvýší dopravnímu podniku kvůli růstu nákladů dotaci o 37 mil. Kč

25. května 2022 - Město Hradec Králové kvůli zdražení pohonných hmot, energií, náhradních dílů a dalších nákladů zvýší letošní dotaci městskému dopravnímu podniku o 36,9 milionu korun na 330,7 milionu korun. Použije na to peníze z přebytku hospodaření města v loňském roce. ČTK to dnes řekl náměstek primátora pro majetek Pavel Marek (za ANO).

Odbory a vláda se dnes nedohodly na úpravě platů, jednat budou 7. června

25. května 2022 - Odbory a vláda se dnes nedohodly na úpravě platů ve veřejné sféře kvůli inflaci. Předáci požadují zachování kupní síly výdělků, tedy dorovnání inflace. Žádají přidání od července.

Bartoš: Koalice by teze normy o bydlení mohla projednat v červnu či červenci

Ilustrační fotografie

24. května 2022 - (ČTK) - Teze a parametry nového zákona o podpoře bydlení by politici koalice mohli dostat a projednat v červnu či červenci. Na konferenci o bydlení to dnes řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Jeho úřad pak s ministerstvem práce podle výsledné koaliční shody normu dopracují. Podle legislativního plánu by kabinet měl hotový návrh zákona o podpoře bydlení dostat v posledním čtvrtletí příštího roku, nová pravidla by pak měla začít platit od roku 2025.

Historik Krsek dnes oznámil kandidaturu do Senátu za obvod Ústí nad Labem

Ilustrační fotografie

23. května 2022 - (ČTK) - Historik a ústecký zastupitel Martin Krsek dnes u historické vily v Ústí nad Labem oznámil svou kandidaturu do Senátu za hnutí Senátor 21. Nejpalčivějším problémem regionu je podle něho to, že je podceňovaný, přestože má velký potenciál. Řekl to dnes ČTK. Za hnutí Senátor 21 v Ústeckém kraji již dříve uspěl Přemysl Rabas v obvodu Chomutov.

Omezení pomoci uprchlíkům z Ukrajiny projedná Sněmovna na příští řádné schůzi

Ilustrační fotografie

22. května 2022 - (ČTK) - Navrhované omezení pomoci uprchlíkům z Ukrajiny po ruské vojenské invazi projednají poslanci na příští řádné schůzi. Mohli by se zabývat rovněž předlohou, která opět umožní části dlužníků splatit vymáhané peněžité závazky bez úroků nebo penále. V návrhu programu schůze, jak jej projednal organizační výbor, je například i volba pěti členů Rady České televize. Schůze začne 31. května odpoledne a je plánována na dva týdny. S týdenní přestávkou pro jednání výborů by měla skončit v pátek 17. června.

Policie tzv. uložila trestní oznámení související s propagací Schillerové

Ilustrační fotografie

21. května 2022 - (ČTK) - Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) nezahájila úkony trestního řízení v souvislosti s propagací bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) na sociální síti Instagram. Věc tzv. uložila. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Rozhodnutí nyní přezkoumá státní zástupce. Server Neovlivní.cz v dubnu informoval o tom, že se NCOZ zabývá tím, že Schillerová z veřejných peněz financovala fotografie a příspěvky na svých soukromých sociálních sítích.

Schillerová: Vláda v řešení uprchlické krize selhává, chybí strategie

ilustrační fotografie

20. května 2022 - (ČTK) - Česká vláda selhává v řešení uprchlické krize způsobené válkou na Ukrajině a chybí jí strategie. Dnes to ve Sněmovně řekla předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová v úvodu schůze, která projednává vládní žádost o prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Připustila, že její klub pravděpodobně většinově a po debatě podpoří prodloužení nouzového stavu, ale ne o tolik, o kolik chce vláda. Poslanci ANO doporučovali prodloužení pouze o 14 dní, což je podle vlády nedostatečné.

Vstup Rakouska do NATO podle kancléře není na stole

ilustrační fotografie

18. května 2022 - Rakousko má jinou pozici než Finsko a Švédsko, bylo, je a bude neutrální. Vstup země do Severoatlantické aliance (NATO) není na stole, řekl na dnešní tiskové konferenci po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) v Praze rakouský kancléř Karl Nehammer.

Prezidentka Slovenska Čaputová podporuje vstup Finska a Švédska do NATO

plenární místnost, Finsko

17. května 2022 - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová podporuje vstup Finska a Švédska do Severoatlantické aliance (NATO). Řekla to dnes v Brně při debatě, která je součástí doprovodného programu festivalu Divadelní svět Brno. Sama si ani nechce představit, že by Slovensko nebylo součástí NATO nebo Evropské unie. Podle ní je členství v alianci odstrašujícím elementem pro Rusko.

Stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky v pražské Troji dnes zahájilo provoz

Ilustrační fotografie

15. května 2022 - (ČTK) - Stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky v pražské Troji dnes zahájilo provoz. Po poledni vyjel od asistenčního centra ve Vysočanech první autobus s 16 lidmi. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Kolem 16:00 bylo podle mluvčí hasičů Kateřiny Suchánské ubytovaných zhruba 40 uprchlíků. Stanové městečko postavili hasiči v noci na čtvrtek, v areálu jsou lůžka pro 150 lidí. Dnes by měla být kapacita naplněna ze 70 až 80 procent, řekla ČTK Suchánská. Městečko má sloužit zejména pro uprchlíky, kteří jsou nyní na hlavním nádraží. V Troji by měli pobývat, než se rozhodne, zda mají nárok na víza dočasné ochrany.

Rakušan: Pomoc migrantům se začne vyplácet, získá-li třetina z nich práci

Ilustrační fotografie

14. května 2022 - (ČTK) - Pokud v Česku bude moci podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) pracovat zhruba třetina uprchlíků z Ukrajiny, díky odvodům pak pomoc státu migrantům přestane být prodělečná. Ministr to dnes řekl poslancům při představení strategie, jak chce vláda zvládnout uprchlickou vlnu z Ukrajiny, která třetí měsíc čelí ruské agresi. Do Česka kvůli tomu přišlo zhruba 340.000 běženců, část z nich se už však pravděpodobně vrátila na Ukrajinu. Opoziční ANO a SPD vládní kroky kritizovaly, diskusi o strategii Sněmovna po poledni přerušila.

Strana výpisu

8 ...