Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Do Senátu zavítala předsedkyně Národního shromáždění Ázerbájdžánu

Do Senátu zavítala předsedkyně Národního shromáždění Ázerbájdžánu

2. prosince 2023 - Praha - Předseda Senátu Miloš Vystrčil se v pátek v Kolovratském paláci, sídle českého Senátu, oficiálně setkal s předsedkyní Národního shromáždění Ázerbájdžánské republiky Sahibou Gafarovou. Společně diskutovali o rozvoji meziparlamentních vztahů, oblasti energetiky a podpoře Ukrajiny. Přijetí se za českou horní komoru zúčastnili také její místopředseda Jiří Oberfalzer a předseda zahraničního výboru Pavel Fischer.

Předseda Národní rady Slovenska Peter Pellegrini v českém Senátu

Předseda Národní rady Slovenska Peter Pellegrini v českém Senátu

1. prosince 2023 - Praha - Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil přijal ve Valdštejnském paláci nového předsedu Národní rady Slovenska Petra Pellegriniho. Mluvili spolu o další meziparlamentní spolupráci v oblasti zahraniční i domácí politiky, fungování uskupení Visegrádské čtyřky a tématem byla rovněž možná energetická spolupráce a strategické investice. Setkání se za Senát zúčastnili také předseda zahraničního výboru Pavel Fischer a předseda evropského výboru Vladislav Vilímec.

V Senátu se diskutovalo o podpoře dlouhodobého dárcovství

V Senátu se diskutovalo o podpoře dlouhodobého dárcovství

29. listopadu 2023 - Praha - V Hlavní sále Valdštejnského paláce se pod záštitou místopředsedkyně Jitky Seitlové konal 13. ročník Dárcovského summitu. Letošním tématem bylo – Odvaha k odpovědnosti, udržitelnosti a filantropie. Na akci budou znovu zveřejněna unikátní data v oblasti dárcovství v České republice, které každoročně sleduje Fórum dárců.

Šéfové obou komor Parlamentu dorazili do Kyjeva

Šéfové obou komor Parlamentu dorazili do Kyjeva

26. listopadu 2023 - Praha/Kyjev - Nejvyšší představitelé obou komor Parlamentu Miloš Vystrčil a Markéta Pekarová Adamová dorazili do ukrajinské metropole. Společně s místopředsedkyní horní komory Jitkou Seitlovou, předsedou senátního školského výboru Jiřím Růžičkou a předsedou sněmovního bezpečnostního výboru Pavlem Žáčkem uctí památku obětí při příležitosti 90. výročí holodomoru na Ukrajině v letech 1932–1933.

Jak Rumunsko pomáhá Ukrajině

Jak Rumunsko pomáhá Ukrajině

24. listopadu 2023 - Konstanca - Předseda horní komory Miloš Vystrčil zakončil pracovní program v Rumunsku v Konstanci. Navštívil tamní přístav, přes který probíhá překládka ukrajinského obilí, a vojenskou základnu Mihail Kogalniceanu. Základna nabývá na významu od anexe Krymu v roce 2014, polohou se totiž jedná o východní hranici Severoatlantické aliance.

Senátorky a senátoři si dnes připomínají listopadové události

Senátorky a senátoři si dnes připomínají listopadové události

17. listopadu 2023 - Praha - Předseda Senátu Miloš Vystrčil se dnes společně s dalšími senátorkami a senátory zúčastnil oslav Dne za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva. Události roku 1939 si připomněli před budovou Hlávkovy koleje a pokračovali na Národní třídu, kde položili květiny a zapálili svíčky u příležitosti 34. výročí listopadových událostí roku 1939.

Senátoři navrhují zakotvit do Ústavy právo být off-line

Senátoři navrhují zakotvit do Ústavy právo být off-line

15. listopadu 2023 - Praha - S návrhem zakotvit do Ústavy právo občana zůstat off-line přichází skupina 17 senátorů v čele s místopředsedou Jiřím Oberfalzerem a senátorkou Jitkou Chalánkovou. Součástí předloženého návrhu je také ústavní ochrana hotovostních plateb a ochrana spotřebitele.

Odešel Karel Schwarzenberg

Odešel Karel Schwarzenberg

13. listopadu 2023 - Vídeň – V sobotu 11. listopadu zemřel ve Vídni ve věku 85 let Karel Schwarzenberg. Politiku považoval za službu občanům a tím se řídil po návratu do rodné vlasti. O zahraniční politice, mezinárodních vztazích a našich hodnotových, kulturních kořenech v Evropě a na Západě dokázal poutavě celé hodiny rozprávět a také neúnavně pracovat nad tím, aby se Československo opět stalo svobodnou a demokratickou zemí. Po rozdělení Československa každodenně, ať v jakékoliv funkci či jako soukromá osoba naplňoval zásadu drobné masarykovské práce v povznášení naší země. Stejně jako první prezident nezávislého Československa a první prezident svobodného Česka nesnášel prázdné tlachání a jednou z jeho nejčastějších reakcí v diskusích nad neduhy a nepravostmi tohoto světa bylo: No a co s tím budeme dělat?

Koalice Spolu potvrdila společnou kandidátku do Evropského parlamentu

Koalice Spolu potvrdila společnou kandidátku do Evropského parlamentu

28. října 2023 - Praha - ODS, TOP 09 a KDU-ČSL půjdou do evropských voleb jako koalice Spolu. Lídři stran to potvrdili na včerejší tiskové konferenci. Podle premiéra Petra Fialy mají strany v základních otázkách velmi podobné postoje a spojuje je boj proti populismu.

Společné Memorandum o všestranné spolupráci

Společné Memorandum o všestranné spolupráci

26. října 2023 - Praha - Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil a předseda Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk podepsali ve Valdštejnském paláci Memorandum o porozumění a spolupráci mezi Senátem Parlamentu ČR a Nejvyšší radou Ukrajiny.

Česko a Německo mají příležitost přispět ke strategické nezávislosti Evropy

Česko a Německo mají příležitost přispět ke strategické nezávislosti Evropy

22. října 2023 - Berlín - Předseda Senátu Miloš Vystrčil pokračoval v zahraniční cestě v německé metropoli návštěvou Spolkové rady. Oficiálně jednal s jejím odcházejícím předsedou Peterem Tschentscherem, rovněž s nastupující předsedkyní Manuelou Schwesig a s premiérem Saska Michaelem Kretschmerem. Diskutovali o společném snižování nezávislosti EU ve strategických oblastech a obraně společných demokratických hodnot. Na závěr cesty uctil památku obětí nacistického režimu u pietního místa ve věznici Plötzensee. Český Senát v Německu reprezentuje také 1. místopředsedkyně Jitka Seitlová a senátoři Hynek Hanza a Ladislav Faktor.

Strana výpisu

4 ...