Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Senát schválil 88 nominací na státní vyznamenání

Senát schválil 88 nominací na státní vyznamenání

3. srpna 2023 - Praha - Senátorky a senátoři schválili na své 15. schůzi 88 nominací na udělení nebo propůjčení státního vyznamenání. Jednotlivé osobnosti byly vybrány za přínos společnosti v různých profesních oborech či výjimečnou odvahu při boji za své hodnoty a přesvědčení, ať už je bránily myšlenkově či přímo na bojišti.

I umělci musí nést následky Putinovy války

I umělci musí nést následky Putinovy války

30. července 2023 - Kvůli blížícímu se koncertu ruské operní divy Anny Netrebko v Praze jsem navštívil náměstek primátora hl. města Prahy ukrajinskou ambasádu.

O další pomoci a o poválečné obnově Ukrajiny

O další pomoci a o poválečné obnově Ukrajiny

7. července 2023 - Česká republika - Předseda vlády ČR Petr Fiala se v dnes setkal ve Strakově akademii s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským. Premiér potvrdil, že ČR daruje Ukrajině další útočné helikoptéry, statisíce kusů velkorážní munice a pomůže také s výcvikem pilotů. Oba lídři jednali o poválečné obnově Ukrajiny a zapojení českých firem, dále o perspektivě členství Ukrajiny v EU a NATO a o agendě blížícího se summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu. Česká a ukrajinská strana zároveň během návštěvy podepsaly memorandum o porozumění týkající se vojenské pomoci.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Senátu ČR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Senátu ČR

7. července 2023 - Praha - Předseda Senátu Miloš Vystrčil dnes ve Valdštejnském paláci oficiálně přijal prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Ten je na návštěvě České republiky na pozvání Pražského hradu. Vystrčil a Zelenskyj spolu nejprve krátce mluvili mezi čtyřma očima, poté jednali i s vedením horní parlamentní komory. Diskutovali například o vstupu Ukrajiny do Evropské unie a NATO nebo o aktuální situaci na Ukrajině.

O kybernetické bezpečnosti a aktuálním mezinárodním dění

O kybernetické bezpečnosti a aktuálním mezinárodním dění

26. června 2023 - Praha - Předseda Senátu Miloš Vystrčil přijal na půdě horní parlamentní komory předsedu Parlamentu Singapuru Tan Chuan-Jina. Společně hovořili hlavně o mezinárodním aktuálním dění, dopadech ruské agrese a ekonomické spolupráci především v oblasti kyberbezpečnosti. Setkání se rovněž za Senát zúčastnili předseda zahraničního výboru Pavel Fischer, předseda školského výboru Jiří Růžička a místopředseda evropského výboru Jiří Dušek.

Prezident Petr Pavel: Sto dní v úřadu

Prezident Petr Pavel: Sto dní v úřadu

16. června 2023 - tento týden uplyne sto dní od mé inaugurace a už v prvním projevu jsem říkal, že budu raději kritizován za vysokou aktivitu než za vlažný start. Chtěl jsem ukázat, že to s odpovědným výkonem úřadu myslím naprosto vážně a že jsem se nepřišel pouze zavřít na Pražský hrad. Měl jsem také oprávněný pocit, že ve výkonu prezidentské funkce je co dohánět. Během mandátu mého předchůdce jsme totiž viděli, že když prezident nechce anebo nemůže, tak nemusí plnit ani to základní, co veřejnost od hlavy státu očekává.

Předseda Senátu navštívil Vídeň

Předseda Senátu navštívil Vídeň

15. června 2023 - Vídeň - Předseda Senátu Miloš Vystrčil včera ve Vídni zahájil zahraniční návštěvu Rakouska. V tamním Parlamentu jednal mimo jiné s předsedy horní i dolní komory. Navštívil také česko-rakouskou Obecnou školu Školského spolku Komenský. Šéfa Senátu na cestě doprovází senátoři Lumír Kantor, Jan Grulich a Martin Krsek.

Meziparlamentnímu setkání dominovala témata obchodní spolupráce

Meziparlamentnímu setkání dominovala témata obchodní spolupráce

7. června 2023 - Praha - Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil jednal ve Valdštejnském paláci se svým korejským protějškem Jinpyo Kimem. Hlavními tématy jednání byly možné oblasti spolupráce v hospodářství, zejména v energetickém a telekomunikačním sektoru. Za Senát se pracovního oběda rovněž zúčastnili předseda zahraničního výboru Pavel Fischer, předseda Stálé komise pro krajany žijící v zahraničí Raduan Nwelati a předseda Stálé komise pro dohled nad veřejnými prostředky Lukáš Wagenknecht.

Předseda Senátu na parlamentním summitu NATO: Ukrajina je náš společný úkol

Předseda Senátu na parlamentním summitu NATO: Ukrajina je náš společný úkol

3. června 2023 - Vilnius - Předsedové obou komor českého parlamentu Miloš Vystrčil a Markéta Pekarová Adamová se účastní ve dnech 1. – 3. června 2023 v litevské metropoli parlamentního summitu členských států Severoatlantické aliance. Součástí bylo společné setkání, kterého se účastnily delegace z téměř tří desítek zemí spojenců Aliance. Hlavními tématy jednání byly perspektiva rozšíření NATO o válkou zmítnou Ukrajinu a zvyšování výdajů na kolektivní obranu. V rámci programu navštíví šéfové českého parlamentu také armádní výcvikový areál v Pabradė. Členy parlamentní delegace na konferenci předsedů parlamentů členských zemí NATO je rovněž člen senátního zahraničního výboru Václav Láska a předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek.

Na Cínovci leží poklad

Na Cínovci leží poklad

25. května 2023 - Dubí – V úterý 16. května zavítal do Ústeckého kraje premiér Petr Fiala. Zajímal se o stav příprav těžby lithia na Cínovci, kde se nachází jeho největší evropské ložisko. Lithium je hlavní surovinou pro výrobu baterií do elektromobilů a baterií pro obnovitelné zdroje.

Eva Pavlová v Senátu

Eva Pavlová v Senátu

25. května 2023 - Praha – Manželka prezidenta republiky Eva Pavlová pozdravila v pondělí 15. května účastníky Konference rané péče EURLYAID. Nad celou akcí převzala i záštitu.

Strana výpisu

7 ...