Ministr Kalousek: Pokud Vondra tvrdí, že s kauzou ProMoPro nemá nic společného, tak je to asi pravda - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Ministr Kalousek: Pokud Vondra tvrdí, že s kauzou ProMoPro nemá nic společného, tak je to asi pravda

Ikona

4. února 2011, 15.37 | PRAHA | Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) respektuje v případě kauzy ProMoPro stanovisko koaličního partnera ODS. Tvrdí-li, že s tím pan ministr Vondra nemá nic společného, tak to asi bude pravda, uvedl Kalousek v pátek ve svém prohlášení. "Pokud by to snad pravda nebyla, nejedná se o moji, ale o jejich politickou odpovědnost. Tímto prohlášením pro sebe pokládám tuto záležitost za uzavřenou a dále se k ní nebudu veřejně vyjadřovat," napsal Kalousek.

 

Záležitost se společností ProMoPro za doby českého předsednictví Evropské unii má pro Kalouska jako ministra financí kromě politické roviny také odbornou. "V této rovině je záležitost zřejmá. Předmětná zakázka je na úrovni ministerstva financí prošetřena. Finanční toky, které se jí týkají, byly zanalyzovány finančním analytickým útvarem, jež odvedl profesionální a objektivní práci," soudí Kalousek.

Ministerstvo financí prostřednictvím prověrky narazilo na problémy u zakázek za 20 milionů korun. Server Aktuálně.cz, který získal výsledky auditu, ve středu uvedl, že celkově vydal stát na předsednictví 3,5 miliardy korun. Ze závěrů vyplývá, že úřad vlády porušil zákon o rozpočtových pravidlech.

Vondra byl v době, kdy k zakázce došlo, místopředseda Topolánkovy vlády bez portfeje pro evropské záležitosti a jeho agenda patřila organizačně pod úřad vlády jako samostatná sekce.

Kauza údajně podezřelé zakázky z doby českého předsednictví Evropské unii se týká právě smlouvy se společností ProMoPro. Exkluzivní zakázka pro tuto firmu - pronájem a obsluhu audio-vizuální techniky na akcích spojených s českým předsednictvím - byla limitována 85 miliony korun. Úřad vlády za ni nakonec zaplatil 766 milionů korun.

Tématické zařazení:

 » Politika