Česká republika je na rozcestí a ČSSD je její jedinou nadějí, hřímal Paroubek - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Česká republika je na rozcestí a ČSSD je její jedinou nadějí, hřímal Paroubek

Ikona

13. března 2010, 15.18 | TEPLICE | Předseda ČSSD Jiří Paroubek zahájil v sobotu ráno programovou konferenci ČSSD v Teplicích. Česko je na křižovatce a ČSSD je jediná strana, která je schopná vést zemi cestou solidarity a prosperity, apeloval na delegáty Paroubek. „Česká republika stojí na křižovatce a budeme se muset rozhodnout,“ zahájil Paroubek. Poukázal na to, že sami občané mohou učinit odpovědnou změnu.

 

Volbou ČSSD podpoří právě nasměrování České republiky mezi deset neprosperujících zemí Evropy.

Centrálním pojmem Paroubkova projevu byla změna. Poukázal na neduhy současné české politiky, na negativní dopady strategie ODS a na obecné znechucení občanů z politiky. „To se může změnit,“ zopakoval několikrát lídr sociálních demokratů. „Sociální demokracie je změnou a nadějí pro tuto zemi,“ zdůraznil.

„Mohu vám slíbit, že budu vždy stát na straně obyčejných lidí, že budu vždy bojovat za vaši budoucnost,“ vytknul Paroubek a dodal, že se nebrání ani přirovnání s bojovníkem Che Guevarou, ke kterému ho mnozí posměšně přirovnávají.

Paroubek poukázal na to, že již nyní ČSSD oslovuje podle průzkumů volebních preferencí třetinu voličů a ještě dalších deset procent by mohla získat na svou stranu. Varoval ale před chybami, kterých se ještě socialisté mohou dopustit. Jedná se především o neudržení vnitřní jednoty, kauzy médií a oslabení vedoucí pozice v určování volebních témat. Pak se podle Paroubka může stát, že ČSSD třeba i vyhraje volby, ale nebude schopná sestavit vládu.

Předseda ČSSD se dále zaměřil na kritiku ODS a nesolidárního liberalismu. „Nevidím naše plány jako rozmařilé, ale jako realistické a potřebné,“ předeslal Paroubek.

„Pokud dojde k hospodářskému oživení v USA a v Evropě, dojde k růstu i u nás,“ dodal šéf ČSSD s tím, že růst dále vláda podpoří 750 miliardami korun z evropských fondů, stamiliardami z domácích a zahraničních investic nebo desítkami miliard korun z prodeje ekologických povolenek.

„Chceme změnu, chceme solidárnost, stabilitu a pevné vedení,“ zahřímal Paroubek a nastínil konkrétní programové priority ČSSD v jednotlivých oblastech politiky.

Velkou pozornost věnoval Paroubek ekonomickým opatřením. „Obří firmy si musí uvědomit, že společenská odpovědnost a solidarita se musí týkat i jich,“ řekl šéf ČSSD při kritice velkých bank, které podle něj finančně odírají zejména drobné střádaly a výtěžky pak posílají do zemí, kde jsou jejich mateřské společnosti, místo toho, aby se podílely na solidaritě uvnitř země, kde vydělávají.

„Vláda pod mým vedením obnoví funkčnost regulačních orgánů,“ uvedl Paroubek a poukázal na to, že je nezbytné regulovat i ceny elektřiny a tvrdě dohlížet na to, aby nebylo zneužíváno jakékoli monopolní postavení na trhu.

Změny avizuje ČSSD také v daňové politice. Hodlá například zavést progresivní zdanění ve výši 38 procent z hrubých ročních příjmů osob, jež přesahují 1,2 milionu korun.

Paroubek dále nastínil způsob boje budoucí vlády proti korupci a machinacím týkajícím se veřejných zakázek.

Zavedení eura bude Paroubkův povolební kabinet směřovat na rok 2015 nebo 2016.

„Pakliže po květnových volbách zvítězíme, jsem připraven sestavit vládu bez jakýchkoli průtahů,“ řekl.

Směrem k delegátům dodal, že je nečeká jednoduchý úkol. Musejí být nositeli naděje a změny pro obyčejné lidi a všechny občany. Voliče vyzval, aby přišli k volbám a volili lepší budoucnost.

Paroubka u mikrofonu vystřídal slovenský premiér Robert Fico. České sociální demokracii poblahopřál zejména k výborným volebním preferencím, které průzkumy ukazují.

Fico dále poukázal na ideovou blízkost slovenské strany SMER a ČSSD, ale také na přátelství mezi členy a vedením obou stran. „Jsme víc než partneři. Jsme přáteli, kteří se na sebe mohou spolehnout,“ řekl Fico s tím, že SMER nikdy nezapomene na podporu ČSSD v roce 2006, kdy byla slovenským socialistům pozastavena činnost v hnutí Evropských socialistů. ČSSD se v následujících letech významně zasadila o to, aby byla činnost strany v rámci evropské platformy obnovena.

Fico vyzval také ČSSD, aby slovenskému expertovi TOP 09 v oblasti zdravotnictví Rudolfu Zajacovi zakázali raději vstup do země. Zdravotnické reformy, které na Slovensku jako ministr zdravotnictví zavedl, totiž podle Fica měly nedobré důsledky pro obyčejné občany. Zejména zdůraznil, aby soukromým pojišťovnám nebylo dovoleno vytvářet svůj vlastní zisk z veřejných zdrojů a také vyzdvihl razantní omezení počtu zdravotních pojišťoven na Slovensku. Fico také brojil proti rovné dani, která byla na Slovensku zavedena již před lety a která podle něj finálně postihla zejména nízkopříjmové skupiny obyvatel a likvidovala společenskou solidaritu.

Tématické zařazení:

 » Politika