Autor slovenského vlasteneckého zákona Slota nezná autora hymny a plete si i její slova - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Autor slovenského vlasteneckého zákona Slota nezná autora hymny a plete si i její slova

Ikona

13. března 2010, 15.11 | BRATISLAVA | Předseda Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota si v rozhovoru se zahraničními novináři spletl autora slovenské hymny a popletl i její slova. SNS přitom navrhla vlastenecký zákon, podle kterého musí slovenští školáci začínat týden poslechem hymny, informuje v sobotu slovenský deník Sme. Rozhovor pro zahraniční média se uskutečnil začátkem týdne a Slota neznal autora státní hymny, ani její přesná slova.

 

„Slova této hymny složil Janko Král,“ prohlásil předseda SNS, jehož strana navrhla vlastenecký zákon. Autorem textu hymny je ale Janko Matúška, který slova napsal na melodii lidové písničky Kopala studienku. Král byl blízkým přítelem Matúška.

Slota také nevěděl přesný rok, kdy slova písně Nad Tatrou sa blýska vznikla. Matúška text napsal v roce 1844, Slota však tvrdil, že to bylo o čtyři roky později.

Předseda SNS však měl problém i se samotným textem hymny. „Slova byla pro slovenský národ jednoznačně nadčasová. V textu se říká: Zobuďme sa, bratia, veď sa oni stratia,“ řekl Slota v rozhovoru s novináři.

Text hymny však zní: Zastavme ich bratia, veď sa ony stratia.

SNS však neznalost svého předsedy nepovažuje za selhání. „Ujišťuji vás, že pan Slota zná jméno autora hymny i její text, na rozdíl od těch, kteří demonstrovali před prezidentským palácem,“ uvedl tiskový tajemník SNS Peter Paluš a dodal, že Slota zná všechny sloky hymny.

To, že si Slota spletl příjmení autora hymny a popletl několik slov, podle Paluše znamená jen to, že si Slota hůře pamatuje jména. „Když zkomolil pár písmenek v jednom slově, ještě neznamená, že nezná text hymny,“ řekl dále Paluš.

Slota je přitom společně s předsedou poslaneckého klubu SNS Rafaelem Rafajem autorem vlasteneckého zákona. Ten nařizuje, aby školáci každý týden začínali poslechem hymny. Státní hymna by se měla hrát také na začátku každého zasedání vlády, parlamentu či samosprávy, na začátku školního roku i na akcích organizovaných sportovními kluby. Do vysílání budou muset hymnu zařadit i veřejnoprávní televizní a rozhlasové stanice.

Zákon počítá také s tím, že v každé školní třídě bude vyvěšen státní znak, zástava, text státní hymny a preambule ústavy.

Ve středu se na protest proti zákonu shromáždilo před prezidentským palácem v Bratislavě tisícovka studentů a pedagogů, kteří vyzvali prezidenta Ivana Gašparoviče, aby zákon nepodepsal.

Vlastenecký zákon na začátku března schválila slovenská Národní rada. Nyní zákon čeká na podpis prezidenta. Pokud jej podepíše, bude zákon platit od 1. dubna.

Tématické zařazení:

 » Politika