VOLBY 2010 - Pražská ČSSD vyškrtla Zubovou z kandidátky a zařadí na ní Pecinu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

VOLBY 2010 - Pražská ČSSD vyškrtla Zubovou z kandidátky a zařadí na ní Pecinu

Ikona

11. března 2010, 23.08 | PRAHA | Krajský výbor ČSSD v Praze rozhodl o vyřazení Olgy Zubové (DSZ) z kandidátky sociální demokracie v metropoli a současně doporučil na kandidátní listinu zařadit ministra vnitra Martina Pecinu. Vyřazení Zubové z kandidátky, pro které se vyslovili všichni přítomní členové krajského výboru kromě jediného, který se zdržel hlasování, však podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka nemá být signálem úplného rozchodu strany s někdejší poslankyní za zelené.

 

"Budeme uvažovat o jiném způsobu spolupráce," naznačil. Na Pecinově kandidatuře se pak členové výboru jednomyslně shodli. "Pecinova vize boje proti korupci, kterou jako ministr vnitra představil v podobě protikorupčního balíčku, je nám velmi blízká," uvedl Paroubek k důvodům Pecinova zařazení na kandidátku.

V čele pražské kandidáty tak budou dvě osobnosti ČSSD, její dosavadní lídr Petr Hulinský, předseda finančního výboru pražského zastupitelstva, stínový ministr obrany a šéf pražské sociální demokracie, kterého doplní současný ministr vnitra Martin Pecina, bývalý předseda antimonopolního úřadu. Definitivní pořadí kandidátky musí ještě schválit celostátní vedení strany.

"Dvouhlavé" vedení kandidátky mají i kandidátky pražské ODS, jedničkou je první místopředseda strany David Vodrážka a dvojkou primátor hlavního města Pavel Bém.

Proti kandidatuře Peciny ve volbách ostře protestuje ODS, která to považuje za porušení dohod o sestavení nepolitické Fischerovy vlády, ministra vnitra vyzvala k rezignaci. Předseda vlády Jan Fischer vzal Pecinovu kandidaturu na vědomí, i když podle premiéra tento krok vládu neposílí. "O odvolání ministra z funkce neuvažuje. Nicméně požaduje, aby resort, v jehož čele Martin Pecina stojí, zůstal zcela stranou volební kampaně a nebyl do ní nijak vtažen," konstatoval Fischerův mluvčí Roman Prorok s tím, že stejný postoj bude mít ministerský předseda i v případě kandidatur jiných členů kabinetu či jejich náměstků bez ohledu na stranu.

Pětkou pražské kandidátky ČSSD byla poslankyně Olga Zubová, která podpořila pád vlády Mirka Topolánka, a jíž si na kandidátku zařadili sociální demokraté do podzimních předčasných voleb, jež se neuskutečnily.

Tématické zařazení:

 » Politika