Ve volbách má šanci sedm stran - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Ve volbách má šanci sedm stran

Ikona

10. března 2010, 10.27 | ČESKÁ REPUBLIKA | Politická scéna bude možná ještě roztříštěnější, než je dnes. Do sněmovních voleb, které mají po nejistých měsících přinést stabilitu, zbývá sedmdesát dní a průzkumy agentur CVVM i Median ukazují, že do Sněmovny se může klidně dostat sedm stran. Píše o tom Mladá fronta Dnes. Z nováčků mají největší šanci na historický úspěch TOP 09 (okolo 10 procent) a Věci veřejné (okolo 5 procent).

 

Kdyby se do Sněmovny skutečně dostalo všech sedm stran, znamenalo by to dvě důležité věci: Stoupla by šance na vytvoření většinové vlády, protože vítězný premiér by získal více partnerů pro vytvoření koalice, ale na druhou stranu by více poslaneckých klubů logicky vedlo k tomu, že i sebesilnější vláda by se mnohem hůře domlouvala na jakémkoli hlasování.

"Velké strany by se musely více ohlížet na menší a řadu věcí by vyjednávaly až v průběhu," říká politolog Jan Kubáček. "I když ona by ta rozdrobenost nemohla být výrazně větší než dnes, kdy máme v parlamentu fakticky dvě strany lidové, dvě strany zelených a rozdělená je velmi často i ODS," dodává.

Na hranici pěti procent, nutných pro vstup do Sněmovny, dnes balancují celkem tři malé strany: Zelení, KDU-ČSL a Věci veřejné. S větším odstupem je sleduje nová Strana práv občanů expremiéra Miloše Zemana, která se zatím přes pět procent vyškrábala jen ve dvou krajích.

Politolog Kubáček v sedmibarevné poslanecké lavice moc nevěří. "Dnes voliči vedou rebelii proti velkým politickým stranám, ale jak bude kampaň přitvrzovat, mnoho lidí se nakonec přikloní k těm dvěma největším, protože ty budou nejvíce vidět. A z těch nových a malých si vyberou jen jednu," myslí si.

Tématické zařazení:

 » Politika