Telička: Čeští politici systematicky decimují profesionální státní správu a diplomacii - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Telička: Čeští politici systematicky decimují profesionální státní správu a diplomacii

Ikona

9. března 2010, 18.02 | PRAHA | Bývalý český eurokomisař Pavel Telička zkritizoval postup, jakým čeští politici obsazují klíčové posty ve státní správě a diplomacii. Rozhodují se podle stranické příslušnosti a osobních známostí, nikoli podle odbornosti a profesionalitě kandidátů, soudí Telička. Telička odmítl hodnotit kauzu odvolání velvyslankyně v Bruselu Mileny Vicenové kvůli její neschopnosti, nicméně poukazuje na celkový kontext problému.

 

„Čeští politici dlouhodobě decimují českou státní správu a diplomacii. Posty obsazují podle klíče stranické příslušnosti a osobních známosti,“ řekl. Dodal zároveň, že někdy bývá finální výběr kandidáta ovlivněn i snahou politiků odsunout konkrétní osobnost na nějaký méně centrální post kdesi na zastupitelském úřadě a připravit si tak volnou půdu pro nové tváře.

Velvyslankyni v Řecku Hanu Mottlovou, o níž se spekuluje jako o nástupkyni Vicenové, Telička podle svých slov osobně zná. Před lety jí dokonce sám nabídl přestup z bilaterální diplomacie na multilaterální. „Byla velmi schopná a pracovitá,“ upozornil Telička.

Nicméně bývalý eurokomisař zdůrazňuje, že stálé zastoupení při EU je klíčová platforma pro vyjednávání evropských záležitostí a prosazování národních zájmů. Osobnost, která tento úřad vede, musí být vysoce erudovaná, zkušená a důrazná. „Nejsem schopen nyní posoudit, zda Hana Mottlová již dosáhla potřebné úrovně a získala nutné zkušenosti,“ uzavřel Telička.

Pavel Telička má za sebou rozsáhlé diplomatické zkušenosti. V 90. letech pracoval ve stálé misi ČR při EU, později jako náměstek ministra zahraničních věcí. Zastával také post státního tajemníka pro evropské záležitosti. Během přístupových rozhovorů o vstupu ČR do EU vedl národní vyjednávací tým. V letech 2003 až 2004 zastával post velvyslance v Bruselu. V roce 2004 byl jmenován českým eurokomisařem, na této pozici však působil jen krátce. Poté, co ho ve funkci vystřídal expremiér Vladimír Špidla (ČSSD), založil Telička v Bruselu lobbistickou firmu.

Tématické zařazení:

 » Politika